Här finns två köpsignaler

Teknisk analys Börsen ligger kvar i sin stigande trend på kort sikt. Ett verkstadsbolag och ett läkemedelsbolag har löst ut köpsignaler medan säljsignal uppstått i ett it-säkerhetsföretag.

OMX Stockholm PI

Index har brutit en fallande trendkanal på medellång sikt vilket ger signal om en kommande sidledes utveckling. Den kortsiktiga trenden är däremot stigande vilket är ett styrketecken. Stöd och motstånd finns vid cirka 498-507 respektive 519-529 punkter.

Investtechs kort- och långsiktiga hausseindex ligger på 59 respektive 74 vilket indikerar en övervikt av optimister bland de kort- och långsiktiga investerarna på börsen.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 64 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger även den på 64 procent.

Enligt Investtechs forskning kring årstidsvariationer har Stockholmsbörsens OMXS30-index, sedan år 1987, visat en genomsnittligt nedgång på 1,8 procent i september. I oktober, som visat en genomsnittlig uppgång på 0,7 procent, inleds däremot en statistiskt stark period där varje enskild månad till och med maj har en genomsnittligt positiv utveckling.

Indexet är tekniskt svagt positiv på medellång sikt

Concentric

Concentric ligger i en stigande trend, vilket indikerar att optimismen stadigt ökar och fortsatt positiv utveckling innanför trendkanalen indikeras.

Aktien har brutit en motståndsnivå på kort sikt vid 108 kronor och det finns nu stöd vid cirka 100-108 kronor.

Positiv volymbalans stärker aktien på kort sikt. Insiderhandeln är positiv efter att tre köp rapporterats under juli månad.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Swedish Orphan Biovitrum (SOBI)

Swedish Orphan Biovitrum AB har brutit upp genom taket i en fallande trendkanal. Det indikerar i första skedet en kommande sidledes utveckling.

Aktien testar stödet vid cirka 104 kronor. Det borde ge en reaktion uppåt, medan ett brott nedåt genom 100-104 kronor utlöser en säljsignal.

Volymtoppar motsvaras väl av kurstoppar och volymbottnar motsvaras väl av kursbottnar. Volymbalansen är också positiv, vilket stärker aktien.

Aktien är tekniskt svagt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Clavister Holding

Clavister Holding AB ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt och fortsatt svag utveckling indikeras.

Ett tidigare stöd vid 48 kronor har brutits vilket utlöst en säljsignal. Stöd finns vid cirka 38-42 kronor och ett brott ned genom dessa nivåer kommer signalera fortsatt nedgång med en indikerad stor nedsida.

Negativ volymbalans försvagar aktien på kort sikt. Insiderhandeln är svagt negativ efter att två försäljningar rapporterats under augusti och september.

Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -