Marken darrar under Deutsche

Börsen Banksektorn tyngde efter medieuppgifter om att Deutsche Bank inte kan räkna med statlig hjälp i sin tvist med amerikanska myndigheter.

Europabörserna sjönk markant på måndagen, tyngda av såväl lägre råvarupriser och oro inom banksektorn. Medieuppgifter om att Deutsche Bank inte kan räkna med någon statlig hjälp i sin tvist med de amerikanska myndigheterna präglade nyhetsrapporteringen.

I fokus stod också den första debatten mellan de ledande presidentkandidaterna i USA, samt oljeproducenternas möte i Algeriet.

Omkring klockan 14.30 hade OMXS30-index tappat 1,3 procent till 1.419 och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick samtidigt till 9 miljarder kronor. I Paris tappade CAC 40-index 1,6 procent och DAX i Frankfurt föll lika mycket.

Banksektorn bidrog till nedgångar runt om i Europa. Deutsche Bank föll nära 6 procent till ny rekordlåg nivå sedan tyska tidningen Focus skrivit att förbundskansler Angela Merkel inte avser att ge någon statlig hjälp, eller ge sig in i bankens juridiska tvist om potentiella rekordböter i USA. En talesperson för Deutsche Bank uppgav dock på måndagen att banken ska klara av problemen "på egen hand".

Även i Sverige fanns bankerna bland dagens förlorare med nedgångar på 1,6 till 2,6 procent. Bankerna tog därmed flertalet av bottenplatserna i storbolagsindexet, där Securitas och Getinge utmanade om jumboplatsen.

Bäst bland OMXS30-bolagen gick SKF och Fingerprint Cards, som båda låg på plus 0,2 procent.

Telia och Ericsson, som fått höjda rekommendationer av Kepler Cheuvreux respektive Credit Suisse, tappade båda knappt en procent och gick därmed något bättre än index. Telia uppges överväga ett bud på omkring 800 miljoner dollar från den turkiska teleoperatören Turkcell på det svenska bolagets ägarandelar i Fintur Holding.

På råvarumarknaderna backade basmetallerna medan oljan hämtade sig något. Oljepriserna föll brant på fredagen sedan Saudiarabien antytt att produktionsbegränsningar inte lär beslutas vid mötet i Alger.

Lundin Petroleum gick ned 1,7 procent och Enquest noterade samma utveckling. I gruvsektorn backade Boliden och Lundin Mining. Mot trenden gick Lundinbolagen Ngex och Filo Mining, som båda har stora koppar- och guldtillgångar i Sydamerika.

Bland de mindre bolagen steg Concentric 8 procent, sedan Dagens Industri pekat ut aktien som en sannolik utköpskandidat mot bakgrund av striden om Haldex. Innan bolaget knoppades av var Concentric en del av "gamla" Haldex.

Även Coor steg och var upp 1 procent efter att ha meddelat om ett nytt avtal med Trafikverket.

Nolato har köpt schweiziska Treff, som omsätter nästan en halv miljard kronor med en ebitda-marginal på cirka 11,5 procent. Nolatoaktien reagerade försiktigt på nyheten och handlades 0,6 procent lägre.

Kraftigt nedåt var det för Aktietorgslistade Dentware, sedan vd lämnat bolaget och flaggat för ett ordentligt kapitalbehov. Dentware rasade 20 procent och handlades som lägst till 1:30 kronor. Sedan årsskiftet är utvecklingen -73 procent.

Easyfill, som säljer produkter för förenklad varuhantering i butiker, föll också brant efter nyheten om att bolaget vill göra en nyemission på 23 miljoner kronor. Styrelseledamoten Urban Sjöberg sålde på måndagen aktier för 1,3 miljoner i bolaget. Easyfill handlades ned 14,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -