Så mycket är en styckning av ABB värd

Verkstad En enkel styckningsvärdering av ABB visar att värdet på aktien skulle kunna lyftas rejält. Det skriver Swedbank i ett kundbrev på fredagen.

En enklare styckningsvärdering av ABB skulle kunna tänkas addera 65 kronor per aktie, givet en avyttring av Power Grids-divisionen för 20 miljarder dollar.

Det anser Swedbank som har en neutral rekommendation på aktien och en riktkurs på just 195 kronor i dagsläget, efter att schweiziska medier i veckan rapporterade om att kinesiska State Grid of China var intresserade av att köpa Power Grids till det priset.

Swedbanks kalkyl bygger på sagda avyttring samt att värderingen för det kvarvarande ABB skulle öka till multiplar mer i linje med ett renodlat robotbolag.

ABB värderas nu i linje med både den svenska verkstadssektorn generellt och ABB-liknande internationella företag, noterar Swedbank.

"Dock, om vi adderar ett övertagandevärde för Power Grids och en högre värdering för Discrete Automation (ABB:s robotdel) i linje med en renodlad robotaktör, skulle det kunna indikera en 30-procentig uppsida på aktien", heter det.

Efter ABB:s halvårsrapport i slutet av juli skrev Swedbank att den vändning som då ansågs ha skett i Power Grids innebar en angenäm position för kraft- och automationsbolaget, med två aptitliga alternativ:

1) Det lönsamma Power Grids kan behållas och utvecklas med goda kortsiktiga tillväxtmöjligheter.

2) Divisionen kan säljas till "mycket intressanta multiplar".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -