FPC sänke på OMX

Börsen Stockholmsbörsen tappade lite mer än flera stora europeiska börser på fredagen. Flera av gårdagsvinnare utmärkte sig nu bland förlorarna.

Nedgången var lika bred som torsdagens uppgång, med alla storbolag på samma sida av nollstrecket. Svaga tyska makrodata hjälpte knappast börshumöret.

Omkring klockan 13 var OMXS30-index ned 0,7 procent till noteringen 1.434. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 4 miljarder kronor. På kontinenten backade tyska DAX och frankrike CAC 40 omkring 0,3 procent.

I Tyskland sjönk industrins samlade inköpschefsindex till 52,7 i september från 53,3 föregående månad. Analytiker trodde på uppgång till 53,6, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Banker var med nedgångar på 1,5 procent sämsta sektor i Europa i det breda europeiska indexet Stoxx 600. Även i Stockholm backade storbankerna uppemot 1,5 procent. En statlig utredning är på väg att föreslå 15 procent i en ny skatt för finanssektorns delvis momsbefriade tjänster. Det uppgav nyhetsbrevet Pensionsnyheterna på torsdagen.

I botten av OMXS30 fanns Fingerprint Cards. Aktien steg på torsdagen efter obekräftade uppgifter om att en kinesisk aktör i somras närmat sig bolaget med ett uppköpsförslag. På fredagen föll aktien 2,5 procent tillbaka.

Nedåt var det även för ett antal industribolag. Volvo och Alfa Laval tappade omkring 1,8 procent, Sandvik 1,2 procent.

Råvarupriserna var nära oförändrade gruvbolagens nedgångar hejdades. Lundin Mining var 0,8 procent ned och Boliden minus 0,2 procent.

Oljepriserna reagerade positivt när Reuters kunde rapportera att Saudiarabien kan sänka produktionen om Iran fryser sin, i ett kompromissförslag inför diskussioner i Algeriet nästa vecka.

Oljebolaget Enquest var ned 1,3 procent efter en sänkt rekommendation från Barclays.

På plussidan noterades bilsäkerhetsjätten Autoliv, som steg 0,8 procent. Bolaget har nämnts som en av fem tänkbara köpare av den problemdrabbade japanska konkurrenten Takata.

Uppåt var det också för Medivir, vars artrosstudie med MIV-711 fått klartecken att fortsätta. Aktien steg 6 procent.

Uppgångar noterades också för Rejlers, som fått en order i Norge, och för Arise, som tecknat en avsiktsförklaring med Fortum om en möjlig försäljning av ett vindkraftprojekt.

Bland mindre bolag tappade Tobii 1,4 procent. En affärsområdeschef har de senaste dagarna sålt 70.000 aktier, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

I de nordiska grannländerna noterades ett ras för läkemedelsbolaget Lundbeck med 15 procent i Köpenhamn. REC Silicon föll lika mycket i Oslo efter en vinstvarning. På Köpenhamnsbörsen handlades betaltjänstföretaget Nets för 148 danska kronor, under introduktionskursen 150 danska kronor, efter att som mest ha bytt ägare till kursen 157 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -