Centralbanken höjde humöret

Börscocktail Lågräntemiljön gynnar fortsatt fastighetsbolagen och SHB triggade en renässans för spelbolagen efter en positiv branschgenomgång.

Stockholmsbörsen har stigit till en ny årshögstanivå och på veckobasis ökat 2,2 procent i värde. Bara Astra Zeneca har levererat en negativ avkastning bland börsens trettio största bolag. Främst var veckouppgångarna i Boliden (6,8 procent) och Kinnevik (6,1 procent).

Jubel utbröt på börsgolvet efter att Federal Reserv lämnat den amerikanska styrräntan oförändrad i intervaller 0,25-0,50 procent. Få förståsigpåare förväntade sig en höjning vid mötet men marknadsoron gror efter indikationer på att en höjning närmar sig.

Även Bank of Japan valde att lämna styrräntan oförändrad vilket för dem innebär en negativ ränta. I ett aggressivt försök att få fyr på inflationen tar Centralbanken ett nytt grepp. Nollränta garanteras på tioåriga obligationer och banken åtar sig köpa obligationer ingen annan vill ha.

Fastighetsvärlden är sannolikt börsens största vinnare på låga räntor och uppgångarna i sektorn verkar inte ha någon hejd. Hyresnivåerna i Stockholm tangerar nu rekordnivåer sen innan it-bubblan.

Det råder brist på vettiga kontorslokaler i huvudstaden vilket fått hyrorna i närområdet att också öka. Hyran vid Stockholms bästa lägen har stigit till 5 800 kronor per kvadratmeter medan vakansgraden ökat marginellt till 8,1 procent. Kontorsutbyggnaden är expansiv i närkommuner som Solna och Sundbyberg ditt bland annat SEB och Telia flyttat sina huvudkontor.

Veckans fastighetsvinnare var Fast Partner som stigit hela 13,3 procent under veckan. Placeras Per Ericson lyfte upp lyxrenoveraren Oscar Properties som köpvärd och på veckobasis har aktien stigit 10 procent. Men även fastighetstunga investmentbolaget Lundbergsföretagen hör till vinnarna efter en uppgång på 6,8 procent.

Sen finanskrisen har Carnegies fastighetsindex stigit med 440 procent inklusive utdelningar, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens trettio största bolag som generat en avkastning på 190 procent unders samma period.

Spelsektorn har tampats med en hel del motgångar. Bland annat räds investerarna införandet av högre skatter för spelbolagen. Därtill är konkurrensen stenhård. Men efter att Handelsbanken släppt en branschgenomgång har delar av sektorn fått nytt liv. Banken rekommenderar köp av NetEnt, Betsson och Evolution Gaming och alla tre har ökat rejält i värde under veckan.

Intresset är fortsatt stort för att kvala in på börsen och trots hot om vinsttak i välfärden planerar den hylland Engelska Skolan en notering. Friskolan har fått toppbetyg av eleverna samtidigt som den både drivs lönsamt och växer i storlek.

De senaste åren har skolan haft en rörelsemarginal på 10 procent, vilket är högre än Academedia, ett friskolebolag som redan är väletablerat på börsen. Aktier i Engelska Skolan går att teckna till och med den 27 september och första handelsdag blir den 29:de samma månad. Och enligt Dagens Industri är aktien värd att teckna.

Också Kronfönster, Nordens största tillverkare av PVC-fönster, laddar för en börsnotering och intresset sägs vara stort. Bolaget äger hela kedjan från tillverkning till försäljning. Verksamheten är ung men har vuxit snabbt bara på ett par år.

Via crowdfunding tar bolaget in pengar som ska användas för fortsatt expansion. Men de faktiska börsplanerna ligger längre fram i tiden. Inom ett år ska handel i aktien erbjudas via crowdfundingplattformen Pepins. Ett par år senare ska klivet tas in i börsens finrum. Fram till dess är det långsiktighet som gäller bland investerarna. Handeln hos Pepins kommer bara ske vid ett par tillfällen per år. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -