Så sprider jag risken i tjänstepensionen

Så gör jag Det är hög tid att se över fondfördelningen i tjänstepensionen. Placeras fondexpert Pär Ståhl berättar vilka förändringar han har gjort inför risken att tillväxten saktar in i höst.

Den globala tillväxten är på väg att sakta in, vilket gör mig orolig. För att få en bra riskspridning mellan regioner, länder och valutor har jag valt att öka antalet fonder i min tjänstepension från sju till åtta stycken. Två fonder fick lämna helt, innebärande att det blev tre nya fonder.

På hemmaplan växer Sveriges ekonomi snabbare än på flera decennier, men toppen ser ut att vara nådd. Samtidigt ser våra nordiska grannar ut att komma i kapp. Det talar för ett skifte från en Sverigefond till en bredare nordisk fond.

En fördel med att investera på de nordiska börserna är att det ger en jämnare fördelning mellan sektorer än Stockholmsbörsen. Stockholmsbörsen är ju som bekant bank- och verkstadstung.

Till att börja med har jag valt att lyfta ut den gamla Placera-favoriten Didner & Gerge Aktiefond och ersätta den med Delphi Nordic.

Delphi Nordic är en stabil nordisk spelare som gett bra riskjusterad avkastning över tiden. Investeringsprocessen, den så kallade Delphimetoden, bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som historiskt varit framgångsrik.

Nästa val är ett val av asiatisk tillväxt. Över hälften av världsekonomin finns numer i Asien och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där, med Indien och Filippinerna i täten. Snabbt växande medelklass och halva jordens befolkning är en aptitlig bas för konsumtionsdriven tillväxt. Här vill jag investera långsiktigt.

Därför har jag lyft ut blandfonden Sensor Sverige Select och ersätta den med Carnegie Worldwide Asia. Sensor Sverige Select har gjort ett bra jobb i portföljen men nu handlar det om att balansera om geografisk fokus

Carnegie Worldwide Asia är en aktivt förvaltad fond som avkastat bättre än index och fondkategorin de senaste åren.

Det åttonde och sista benet är infrastrukturfonden First State Global Listed Infrastructure som har betydligt lägre risknivå än de övriga. Historiskt har infrastruktur huvudsakligen varit i offentlig ägo. Det har varit samhället som har finansierat och ägt vägar, broar, hamnar, flygplatser och sjukhus.

Investeringarna ger ett stabilt och bra kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med relativt förutsägbara intäkterna. Den typen av fond passar bra in när den globala tillväxten saktar in.

Bilden visar hur mina insättningar i min tjänstepension fördelar sig. De färgade tårtbitarna visar de nya fonder jag valt.

Jag har gjort det enkelt genom att månadsspara lika stor del i varje fond och passar på att balansera om portföljen till lika stora fonddelar.

I ”gamla” tjänstepensionskonton utan nya premieinsättningar gör jag inga förändringar. För mer information om de fondvalen, läs mer här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -