Telias utdelning i fokus

Aktieanalys Marknaden reagerade knappt på Telias möjliga miljardbot, en indikation på att investerarna redan tagit höjd för mycket elände. Kanske är det nu aktien ska fiskas upp.

Oron för kostsamma repressalier har hängt över teleoperatören Telias aktie ända sedan mutskandalen i Uzbekistan 2007 uppdagades för drygt fyra år sedan.

I förra veckan blev hotet ett verkligt huvudbry när amerikanska myndigheter presenterade ett förlikningsförslag med en enorm bot på 1,4 miljarder dollar. Det motsvarar nästan en hel årsvinst för Telia.

Styrelseordförande Marie Ehrling har sagt till TT att bolaget är berett att ta ansvar för sina oetiska affärer. Men hon vill inte kommentera botens storlek på annat sätt än att diskussionen fortsätter med berörda myndigheter för att komma överens.

För Telias aktieägare är det viktigast att en möjlig förlikning sätter punkt för muthistorien en gång för alla. Detta för att inga ytterligare krav ska kunna riktas mot Telia från annat håll. Först då kan ägarna verkligen pusta ut.

Telia planerar att helt lämna Eurasien efter skandalerna. Det går att argumentera för att Telia borde behålla de oetiskt köpta verksamheterna. Snedsteget är redan gjort och det skulle sannolikt vara mer fördelaktigt för aktieägarna att sitta kvar i orubbat bo. Men politiskt är det omöjligt. Allt ska säljas för att sedan vända blad.

Verksamheten i Nepal såldes med vinst medan den i Tadjikistan inte gav mycket alls. Kvar att avyttra finns rörelserna i Georgien, Moldavien, Kazakstan och Uzbekistan. Ju mer forcerad försäljningsprocess, desto sämre utsikter att kunna maximera vinsten.

Lite enklare var det i försäljningen av den 77-procentiga andelen i den spanska operatören Yoigo. När affären slutförs i nästa månad beräknas reavinsten nå över 4 miljarder kronor.

Problematiken kring de euroasiatiska äventyren har legat som en våt filt över Telia flera år och aktien har gått uselt på börsen. Idag handlas den på samma nivå som för sex år sedan, även efter att kursen justerats för utdelningar.

Med alla kort på bordet och trots risken för ett astronomiskt bötesbelopp så har Telia-aktien stigit efter förlikningsförslaget. Så kanske är det nu den ska fiskas upp när förväntningarna är körda i botten och investerarna äntligen kan skapa sig en bild av vad som är ett worst case-scenario.

Men för att aktien ska vara intressant på dagens nivå får inte den förväntade utdelningen inte äventyras. Telia bör ha ekonomin att klarar både bot och utdelning men frågan är hur snyggt det ser ut att böta en årsvinst på 12 miljarder kronor och ändå betala aktieägarna 10 miljarder, som dagens utdelningsprognos antyder.

Handen på hjärtat, det är svårt att gå igång på Telia. Bolaget väntas inte ha någon tillväxt att tala om närmaste åren. Intäktstillväxten väntas bli marginell fram till 2019 och satsningarna på Spotify och hightechdivisionen ”X” känns som styltiga försök att höja hettan. Telia missar på att de ska vara stabilt, tråkigt och tryggt.

Det är i själva verket direktavkastningen som är huvudnumret och de senaste åren har ägarna fått tillbaka 3 kronor per aktie årligen.

Utbetalningen är numer tvådelad och 1,50 kronor ska växlas ut i oktober. Årets utdelning, baserad på verksamhetsåret 2015, var större än vinsten, vilket innebär att Telia nallat på det egna kapitalet för att leverera.

För räkenskapsåret 2016 förväntar sig analytikerkåren en sänkning på 30 procent men den här gången ska vinsten räcka för att betala den förväntade kupongen på 2,07 kronor per aktie, enligt Factset. Det motsvarar en direktavkastning på 5,5 procent

Men då återstår att betala för förlikningen. Om den blir verklighet återstår inte många vinstkronor alls. Det finns experter som tror att utdelningen hänger löst på grund av det. Och i ett sådant scenario finns inte mycket som lockar till köp. En slopad utdelning skulle snarare innebära aktiemarknads-harakiri.

Telia omnämns ofta som en trygg investering men det går inte att undgå tanken på vilka orosmoment som dyker upp härnäst. En investering som inte haft en positiv totalavkastning på sex år är ingen bra grundbult i portföljen. Hellre en stabil indexfond eller en handfull investmentbolag.

Nu är Telia dock rejält nedtryckt och bör kunna levererar en direktavkastning i så kallad steady state kring 4,5-5 procent.

Det är attraktivt och i bästa fall innebär det en uppsida på 20 procent. Men osäkerheten kräver fortfarande en rabatt och då saknas större uppsida, även om nedsidan vid det här laget bör vara begränsad.

Vi tror och hoppas att styrelsen förstår att en slopad utdelning i kölvattnet av mångmiljardboten vore en smärre katastrof för aktiekursen, men vi är inte beredda att ta risken. I väntan på klara besked väljer vi att ligga lågt och sätter en neutral rekommendation på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Telia Company Neutral 38,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -