Bank of Japan sockerchockar

Marknadskommentar Världens mest aktivistiska centralbank tänjer penningpolitikens gränser med nya, oprövade åtgärder. Det får fart på marknaden men effekterna riskerar att bli kortvariga.

nikkei_tokyo_börs_börsen_japan

Om du snubblar sju gånger res dig åtta, lyder ett japanskt ordspråk. Får man gissa att det står inristat i centralbankens sammanträdesrum?

Bank of Japan (BoJ) låter den negativa styrräntan vara och tar istället till nya, oprövade grepp för att få fart på inflationen, som bitit sig fast kring nollstrecket trots tre års chockbehandling.

Det meddelade centralbanken efter sitt policymöte på onsdagen.

Bland annat garanterar man nollränta på statsobligationer med löptid på tio år – banken åtar sig att köpa alla obligationer ingen annan vill ha – och sätter som uttalat mål att driva inflationen högre än det lagstadgade målet på två procent.

Tilltag som får Riksbankens politik att framstå som konservativ.

BoJ:s senaste åtgärder, som saknar motstycke både historiskt och internationellt, beskrivs av experter som de senaste i raden av experiment signerade en centralbank som redan prövat allt och lite till för att få fart på priser som stagnerat i 20 års tid.   

Allt tycks förgäves. Valutan har stärkts 16 procent mot dollarn i år, trots en historiskt generös penningpolitik. Exporten har försvagats 11 månader i följ. Därtill är inflationen kvar på minus, trots mer än tre år av jättestimulanser.

Mest iögonfallande av allt: inflationsförväntningarna har sjunkit stadigt de senaste 18 månaderna. 

Mot denna bakgrund hade BoJ inget annat alternativ än att försöka överraska i syfte att svänga opinionen.

Och överraskade gjorde man. Yenen föll omedelbart och börserna fick sig en skjuts, även i Sverige. 

”Det rådde ingen enighet kring dagens besked”, konstaterade en analytiker i Financial Times. ”Ändå lyckades man överraska i stort sett alla.”

Samtidigt är det långt ifrån säkert att BoJ:s åtgärder får önskad effekt på sikt.

”Få här tror att (inflations-)målet på 2 procent kommer att nås inom någon överskådlig framtid”, kommenterade en annan analytiker den nya centralbankspolitiken.

Det finns också en rädsla att BoJ:s nya strategi förvärrar situationen ytterligare. Bland annat har det sinande utbudet på statsobligationer – som bland annat används som säkerheter för interbanklån – sinar när centralbanken öppnar plånboken.

Men framförallt sätter centralbanken sin främsta tillgång – dess trovärdighet – på spel påpekar vissa. Detta i en tid då den globala penningpolitiken ifrågasätts allt mer, även i de egna leden.

Onsdagens besked riskerar inte bara att undergräva förtroendet för den japanska centralbanken. Om BoJ bedriver en politik som alltmer upplevs som uddlös riskerar det att också lägga krokben för andra centralbanker som bedriver hårdför men till synes tämligen verkningslös penningpolitik.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -