Återhämtning för Medcap

Aktieanalys Efter förra årets effektiviseringar stiger lönsamheten och flera förvärv har genomförts. Trots svaghet inom Pharma Trading och kurslyft på senare tid ser aktien intressant ut.

Investmentbolaget Medcap är verksamt inom hälsovårdssektorn och lämnade föregående räkenskapsår med flaggan i topp. Tillväxten var god och lönsamheten stigande, vilket även kan sägas om aktiekursen.

Vi har skrivit om bolaget ett flertal gånger, mestadels med köpråd, men i slutet av 2014 tog vi ned aktien till avvakta vilket också var den senaste rekommendationen vi gett, i BV 15-37.

Anledningen till att vi sänkte rådet för nästan två år sedan var framför allt en svag lönsamhetsutveckling för flera av portföljbolagen. Under denna period har bolaget också arbetat systematiskt med att ändra på detta samtidigt som flera bolag har tillkommit i portföljen.

Med facit i hand kan vi nu konstatera att bolagets åtgärder har burit frukt.

Under föregående räkenskapsår (2015/2016) nära dubblades rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar (EBITDA) till 6,8 procent från 3,6 procent.

Under samma period ökade omsättningen (exklusive det volatila affärsområdet Pharma Trading) med 26 procent. Med andra ord så gjorde bolagets omstruktureringar rejält avtryck i siffrorna och den positiva trenden har bestått under inledningen av innevarande räkenskapsår.

För årets första kvartal ökade omsättningen exklusive Pharma Trading med 38 procent och EBITDA-resultatet exklusive Pharma Trading ökade med 48 procent.

Dock tog Medcap en lagernedskrivning under kvartalet och inkluderas denna så var EBITDA-resultatet i princip oförändrat.

Unimedic är Medcaps största innehav och där uppvisade samtliga affärsområden (Specialty pharma, trading, CDMO-tillverkning) tillväxt.

Det kanske intressantaste affärsområdet är Specialty Pharma som omfattar licensprodukter och registrerade läkemedel. Det är ett relativt nytt område för Medcap och Unimedic som än så länge utgör mindre än en tredjedel av unimedics omsättning men tillväxten var hela 63 procent och det är ett område där tillväxtpotentialen är stor då det går att addera såväl nya marknader som nya produkter.

Inom kontraktstillverkning, kallat CDMO, var tillväxttakten lägre, men det är en stabil verksamhet som ger ett stadigt tillskott till lönsamheten.

Pharma trading är svårare att säga något om då det är en valutakänslig verksamhet och sålunda är det framför allt valutakursrörelser mer än något annat som avgör utvecklingen här.

För Quickels, system för EKG-provtagning, har det varit trögare med vikande omsättning, rensat för förvärvet av Cardiolex. Även lönsamheten sjönk på grund av större investeringar än vanligt. Inklusive förvärvet ökade omsättningen rejält och EBITDA-resultatet var oförändrat. Utvecklingen för Quickels har inte riktigt levt upp till våra förväntningar så nu blir det viktigt att visa att Cardiolex är på banan.

För Abilia, verksamt inom hjälpmedel, var omsättningen i princip oförändrad, tyngd av valutaeffekter, men lönsamheten förbättrades rejält med en EBITDA-marginal på 15 procent (11 procent).

Sammantaget så har koncernen presterat väl, i synnerhet vad gäller lönsamheten och det har tidigare varit Medcaps akilleshäl vilket gör den nuvarande positiva trenden särskilt viktig.

Vår bedömning är att det finns spännande möjligheter inom framför allt specialty pharma samtidigt som den breda lönsamhetstrenden kan fortsätta ännu en bit.

Konsensusprognosen är att Medcap skall göra ett EBITDA-resultat på 69 Mkr i år vilket skulle motsvara en värderingen av rörelsen i relation till EBITDA på 7,8. Till en aktiekurs på 3,6 kronor är p/e-talet 15 för innevarande år och 9,3 för nästa räkenskapsår.

Vår bedömning är att förutsättningarna för dessa prognoser med en tillväxt på 16 procent innevarande år och en EBITDA-marginal på 7,2 procent är fullt rimliga. Förvisso har aktiekursen gått starkt de senaste 12 månaderna, men resultatutvecklingen motiverar detta.

Givet att bolaget har lyckats prestera när det gäller lönsamheten, vilket varit vår huvudsakliga invändning mot aktien, samt att tillväxtförutsättningarna är goda, höjer vi därför vårt råd från avvakta till köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MedCap Köp 3,85 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -