Köpläge i köparen

Teknisk analys Börsen ligger i en sidledes utveckling med möjlighet att bryta uppåt. Bland enskilda aktier har ett förvärvande bolag och ett spelbolag löst ut köpsignaler.

OMX Stockholm PI

Index har brutit en fallande trendkanal på medellång sikt vilket ger signal om en kommande sidledes utveckling. Stöd och motstånd finns vid 497-500 respektive 518-529 punkter. Indexet har skapat en rektangelformation där ett brott upp genom 518-nivån kommer att utlösa en köpsignal.

Efter en statistiskt sett stark vårperiod har vi nu övergått till en svagare period där vi, med undantag för juli, har en negativ utveckling under juni till och med september. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Investtechs kort- och långsiktiga hausseindex ligger på 56 respektive 72 vilket indikerar en övervikt av optimister bland de kort- och långsiktiga investerarna på börsen.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 63 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 64 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på -1,8 procent i september och en statistiskt positiv period inleds i oktober med en genomsnittlig uppgång på 0,7 procent.

Indexet är tekniskt svagt positiv på medellång sikt

Elanders B

Elanders står inför en större nyemission i samband med förvärvet av tyska LGI. Bolagets B-aktie bröt under måndagen upp genom taket av en horisontell trend på kort sikt vilket enligt Investtechs forskning är en god signal om en kommande positiv utveckling.

Brottet stärks av hög volym och positiv volymbalans vilket indikerar att köparna är aggressiva och går upp i pris för att komma in i aktien.

Vid reaktioner tillbaka finns stöd vid cirka 94-97 kronor samtidigt som det saknas motstånd över dagens nivå vilket indikerar att uppsidan är stor.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Netent

Netent AB ligger i en fallande trend på medellång sikt. Aktien har dock format en liten dubbelbotten-formation vilket är en signal om att optimismen är ökande och att aktien kan komma att inleda en stigande trend.

Hög volym och positiv volymbalans stärker signalen på kort sikt.

Vid reaktioner tillbaka finns stöd vid 70-75 kronor och nästa motstånd finns vid 86 kronor.

Insiderhandeln är maximalt positiv efter att styrelseledamot Vigo Carlund rapporterat köp vid tre tillfällen under perioden juli till och med september. Carlund har vid dessa tre tillfällen köpt aktier till ett samlat värde av cirka 2.5 miljoner kronor.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Ework Group

Ework Group har fallit tillbaka mot golvet i en stigande trendkanal och dessutom brutit genom golvet vid cirka 72.50 kronor i en rektangelformation.

På kort sikt befinner sig aktien i en horisontell trend. Fortsatt nedgång och en slutkurs under cirka 71 kronor kommer innebära ett brott ned genom golvet av trendkanalen vilket enligt Investtechs forskning signalerar en kommande svag utveckling.

Insiderhandeln är samlat negativ efter att sex försäljningar och fyra köp rapporterats under året.

Aktien är tekniskt svagt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag sälj

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -