Ingen sol i Seoul

Fonder Efter en ovanligt lugn sommar på världens börser har osäkerheten hittat tillbaka. Korea har varit månadens stora förlorare, men trots det saknas inte heller vinnare på fondmarknaden.

Få marknader är på plus den senaste månaden. MSCI Världsindex har sjunkit med 1,9 procent, mätt i svenska kronor. USA-börserna har haft det tungt och backat i nivå med världsindex, efter starka uppgångar i juli.

Stockholmsbörsen har klarat sig riktigt bra med oförändrad utveckling. Tillväxtmarknaderna, som var sommarens stora vinnare, har däremot mött motvind. De flesta ländervinnarna hittar vi bland de nya tillväxtmarknaderna, läs mer i Pekka Käntääs Utblick.

Noterbart är att under den senaste månaden har det varit en ovanligt stor skillnad mellan vinnar- och förlorarlistan. Det skiljer runt 18 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden.

Flera länderfonder på listan har avvikit kraftigt från sitt jämförelseindex. Det förklaras oftast av att de bedriver en aktiv förvaltning.

 

Högst upp på vinnarlistan har en majoritet av fonderna rysk och kinesisk exponering.

Rysslandsfonderna har mycket att tacka oljeprisuppgången för. Oljepriset har stigit över 10 procent sedan sommarens bottennotering den 2 augusti.

I topp hittar vi INVL Russia TOP20 som avkastat över 6 procent. Summerar man årets uppgång är den hela 45 procent. Kategorin Rysslandsfonder har i år gått upp 32 procent.

Kinafonderna har utvecklats väl efter bra konjunkturstatistik tidigare under sommaren och en stabilisering i fastighetssektorn. Enligt Morningstar är kategorisnittet för Kinafonder upp 2,6 procent senaste månaden. Vi hittar Henderson Horizon China i topp som utklassat kategorisnittet.

 

Det är en splittrad bild när det gäller tillväxtmarknadsländerna men flera latinamerikanska länder ligger på förlorarlistan.

Samsung är Seoulbörsens klart största bolag med 25 procent av index. Aktien har totalkollapsat efter brinnande telefonbatterier i en av sina toppmodeller. Det är inte förvånande att vi hittar Invesco Korean Equity överst bland förlorarna. 

Mexiko- och Brasilienfonder tillhör bottenskrapet efter första halvårets otroligt starka börsutveckling.

Handelsbankens Brasilienfond tappade 9 procent. Trots det summeras årets uppgång till hela 47,8 procent. Kategorisnittet är upp smått otroliga 52 procent i år.

HSBC GIF Mexico backade 8,6 procent under månaden. Mexikobörsen nådde nytt rekordhögsta i slutet av augusti innan omfattande vinsthemtagningar satte in.

Värt att notera är att de två börserna utgör 85 procent av regionens börsvärde. Det gör att det letar in sig ett flera breda Latinamerikafonder bland förlorarfonderna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -