Ta hem vinsten i Garo

Aktieanalys Elbolaget Garo har rusat sedan noteringen i mars och vi ser ett fint läge att plocka hem vinsten för den som varit med under resans gång.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 37 den12 september. Läs mer om Börsveckan.

Garo utvecklar och tillverkar produkter för elinstallationsmarknaden i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen. Kunderna är primärt elgrossister och största marknaden är den svenska med drygt 60 procent av omsättningen där tre nyckelkunder var för sig utgör över 10 procent.

För årets andra kvartal ökade omsättningen med 21 procent till 159 Mkr (132) och med en rörelsemarginal på 11,6 procent (10,6) blev vinsten per aktie 1,54 kr (0,97).

Tillväxten drivs av den starka byggmarknaden i Sverige och Irland men också av efterfrågan på ladd-produkter för elbilar i Norge. Samtliga fyra produktområden (se faktaruta) växte och tillväxten inom Sverige blev 17 procent. Än starkare var tillväxten utanför hemmamarknaden (28 procent).

Det är positivt att bolaget växer så snabbt utanför Sverige och därmed minskar beroendet av nyckelkunderna succesivt.

Marginalförbättringen kan i huvudsak härledas till volymtillväxten där omkostnaderna inte växer i samma takt. Positivt under kvartalet var också det ramavtal som tecknats med Vattenfall och Fortum. Det ger stabila intäkter för flera år framåt.

Vi anser dock inte att Garo kommer kunna fortsätta växa i den här takten.  Bolagets målsättning är en genomsnittlig årlig tillväxt om 10 procent över en konjunkturcykel med en marginal på minst 10 procent.

De senaste fem åren har tillväxten varit 8,7 procent och marginalen 8,2 procent. Mycket av förbättringarna kom under 2015 då tillväxten var 25 procent och marginalen förbättrades 2,3 procentenheter till 11,3 procent.

Marginalförbättringen är en funktion av volym och den bör bestå medan tillväxten sannolikt kommer tappa momentum när och om byggkonjunkturen viker. Den underliggande marknaden för installationsprodukter i Sverige växte 6 procent under kvartalet.

16 mars kom bolaget till börsen och har fått en flygande start med en uppgång på 175 procent från introduktionskursen 73 kr. På rullande tolv månader är omsättningen 612 Mkr, rörelsemarginalen 11,5 procent och nettovinsten 45 Mkr.

Det ger ett p/e-tal på höga 45. Vd flaggar för att tillväxten inte kommer vara lika stark under andra halvåret. Även om bolaget skulle upprepa tillväxten på 25 procent från fjolåret och ytterligare vässa marginalen till 12 procent så handlas bolaget till p/e 30. Med samma antaganden för 2017 landar p/e-talet på 25.

Eftersom vi inte bedömer den höga nuvarande tillväxten vara uthållig så är även det för högt. Nej, det här känns som ett typiskt fall då bolag och aktie skiljer sig åt, bolaget är bra men aktien har seglat iväg. Sälj!

PETER HEDLUND

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Garo Sälj 189,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -