Mycronic levererar

Aktieanalys Mycronics kurs har dubblats det senaste året efter en rekordhög försäljning. Med ett spännande förvärv och nya produkter har aktien trots kursrusningen lite mer att ge.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 37 den12 september. Läs mer om Börsveckan.

Mycronic producerar och säljer maskiner för tillverkning av fotomasker och maskiner för montering av komponenter på kretskort. Kunderna återfinns inom elektronikbranschen och finns utspridda över hela världen.

Verksamheten är indelad i två affärsområden, Ytmontering (40 procent av koncernens omsättning) och Mönsterritare (60 procent). Den rena maskinförsäljningen utgör ca två tredjedelar av koncernens intäkter och resterande del är från eftermarknaden (gäller båda affärsområdena).

Affärsområdet Mönsterritare, där fotomaskmaskinerna, ingår är den lysande stjärnan med en bruttomarginal på 64 procent och ett rörelseresultat på 213 Mkr för det första halvåret. Orderingången ökade till 1 218 Mkr (358) och orderstocken uppgick till 1 771 Mkr (821).

Bolaget har långa ledtider och leveranskapaciteten för 2016 är uppfylld med totalt sju leveranser under året varav fyra kvarstår. Fotomasker används vid bildskärmstillverkning för surfplattor, smartphones, TV- och dataskärmar.

Utvecklingen går fort och kraven på bättre bildskärmar väntas öka. Marknaden för fotomasker väntas växa med 5 procent årligen till 2019. Mycronics maskiner ligger i framkant och i takt med en ökad efterfrågan på högupplösta skärmar är positioneringen god.

Bolaget tillämpar också ett ersättningsprogram till befintliga kunder där nya maskiner kan bytas ut mot de gamla som klarar kraven på mer komplex produktion. Det skapar goda förutsättningar för långsiktiga kundrelationer och stabil eftermarknad.

Inom Ytmontering är det tuffare där marknaden minskade med hela 19 procent under 2015, något som nu syns i bolagets siffror där orderingång och omsättning minskade med 17 procent vardera till 351 Mkr respektive 346 Mkr under första halvåret 2016.

Bruttomarginalen minskade en procentenhet till 44 procent och efter ökade kostnader på 43 Mkr inom produktutveckling visade affärsområdet en förlust på 74 Mkr. Bolaget spår en svag marknad men har under kvartalet levererat ny utrustning för dispensering av monteringsvätskor som riktar sig till ytmonterings- och halvledarindustrin.

Sammantaget för de senaste tolv månaderna hade bolaget en omsättning på 2 032 Mkr, en rörelsemarginal på 32 procent och en orderingång på 2 965 Mkr. Orderstocken låg på 1 823 Mkr. Det var rekord på alla plan.  

Två mindre förvärv gjordes under första halvåret för totalt 73 Mkr. I augusti meddelade bolaget ett större förvärv, kinesiska Shenzhen Axxon Automation. Förvärvet är av komplementär karaktär då Axxons enklare dispenseringsprodukter på den kinesiska marknaden skiljer sig från Mycronics högteknologiska produkter som primärt återfinns på de amerikanska och europeiska marknaderna.

Förutsättningarna för synergier förefaller därmed som goda. Snabbväxande Axxon hade en tillväxt på 100 procent till 150 Mkr i omsättning med en rörelsemarginal på 20 procent.

Mycronic har aldrig haft så god marginal inom Ytmontering och givet den starka tillväxten och synergimöjligheterna är vi positiva till affären, om än bolaget betalar närmare 20 gånger rörelseresultatet (ev/ebit) då köpeskillingen uppgår till 430 Mkr för 75 procent av bolaget. Affären väntas godkännas under slutet av september månad.

Fler förvärv är att vänta då Per Ekstedt, avgående CFO, meddelar att bolaget kontinuerligt letar förvärv trots att bolaget nått sitt omsättningsmål om 2 miljarder kronor på rullande tolv månader. Bolagets finansiella mål tillåter en nettoskuldsättning på upp till 3 gånger EBITDA. Med en nettokassa efter förvärvet på uppskattningsvis 250 Mkr finns det därmed gott om utrymme för fler förvärv.

Mycronic värderas idag på rullande tolv månader till ett p/e-tal på 18,6. Det är inte billigt på en marknad med låg tillväxt där ny teknologi också snabbt kan ändra spelreglerna. Men bolagets teknologi är anpassad för trenden mot mer krävande bildskärmar samtidigt som en ökande eftermarknad och ersättningsprogram ger återkommande intäkter.

Med den välfyllda orderboken, bolagets höga bruttomarginaler, en växande eftermarknad tillsammans med förvärvsutrymmet så anser vi att aktien har mer att ge, även om potentialen på kort sikt minskat efter kursrusningen. På ett års sikt ser vi en riktkurs på 125 kr som rimlig.

PETER HEDLUND

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mycronic Köp 104,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -