Bredare och bättre

Fondanalys Många svenskar är hemkära, även när det gäller investeringar. För den som vill sprida risken har Placeras Pär Ståhl en global favorit som levererat till låg risk i flera år.

Avkastningen på världens börser spretar. Brasilien sticker ut och har gått som tåget medan flera andra marknader står och stampar med låg eller obefintlig avkastning. Vår hemmabörs har haft en skral avkastning i år trots en stark utveckling de senaste månaderna.

På senare tid har placerarnas riskaptit varit på topp, även om börsen varit relativt lugn. Den senaste veckan har oron på finansmarknaderna emellertid ökat betydligt. Det kan därmed vara läge att sprida riskerna över flera regioner. Placera har hittat en global spetsfond med lägre risk och bättre avkastning än konkurrenterna.                                                                                                                                                         

Hans-Kristian Sjöholm har förvaltat fonden Evli Global B sedan juni 2011. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. I huvudsak görs investeringar i bolag som genererar ett stabilt och bra kassaflöde över tid. Balansräkningen är dessutom stark och kredithanteringen bra.

Förvaltningsarbetet handlar om att hitta globala stabila bolag som marknaden underskattar och som är felprissatta. En sådan fond investerar man gärna långsiktigt i!

Evli Globalsinvesteringar görs fritt utan påverkan av index, sektorer och geografiska begränsningar, vilket har varit ett tydligt framgångsrecept.

Fonden placerar i utvecklade länder i Europa, Nordamerika, Japan och Australien, vilket ger en bra riskspridning. USA är fondens viktigaste geografiska marknad med 51 procent av kapitalet. Därefter kommer Europa med en andel på knappt 30 procent, följt av Japan och Australien. Svenska investeringar utgör 5,7 procent.

Fonden har en koncentrerad portfölj med mellan 70-90 aktier, snittet för breda globalafonder är hela 626 aktier. Fonden investerar främst i medelstora bolag där knappt 45 procent av kapitalet är placerat. Fördelningen mellan stora bolag och småbolag är jämnt fördelad.

Industribolag är fondens största investering just nu. Knappt 25 procent av fondens placeringar finns där. Näst största är sektor är teknikbolag med drygt 23 procent, följt av sällanköpsvaror. En tydligt avvikelse från jämförelseindex och kategorisnittet.

Fondens fem största innehav är: Ain Holdings, Fujitsu General, BML, Bandai Namco och Navitas - tillsammans utgör de knappt 10 procent. Fem svenska innehav kvalificerar sig till fonden de två största är Swedish Match och Atlas Copco.

Historiskt har förvaltaren lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Resultatet är en avkastning som de senaste tre åren stigit 68 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet 48,3 procent. Det är även bättre än MSCI världsindex som avkastat knappt 50 procent.

Avkastningen har levererats till en lägre risknivå, mätt som standardavvikelse. Fonden har haft en risk på 12,3 procent jämfört med kategorin flexibla globalfonder på i snitt 13,1 procent. Givet fondens risk är med andra ord avkastningen riktigt bra.

Värt att notera är att avkastningen sedan börstoppen i april förra året har varit bra och utklassat fondkategorin och jämförelseindex till lägre risk.

Den årliga avgiften på 1,6 procent per år är inte billig, men det är lägre än kategorisnittet på 1,8 procent. Den stora överavkastning som förvaltarna visat genom åren gör ändå att vi på Placera tycker fonden motiverar sin avgift för en bra aktiv förvaltning.

Fonden har fem stjärnor av fem möjliga både på tre års sikt hos Morningstar och förvaltar i dag drygt 1,1 miljarder kronor. Placera rekommenderar köp på Spetsfonden Evli Global B.

Placera ser globalfonder som en utmärkt bas i en portfölj. En högpresterande aktivt förvaltad globalfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig globalindexfond. Vår bedömning är att man bör ha en långsiktig investeringshorisont på mellan tre och fem år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Evli Global B Köp 174,28 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -