Köp aktier du inte vill sälja

Krönika Jättepremien i budet på Arcam kan locka till att spekulera i nya uppköpskandidater men faktum är att det är en riktigt tradig tradingstrategi.

Storbolagen kan låna pengar till nära nollränta och i takt med att börshumöret hettat till ökar förvärvslusten på börsen. Organisk tillväxt är en bristvara och förvärvsspåret är ibland enda alternativet för bolagen som vill växa top line.

Under hösten har flera bud cirkulerat kring bromsbolaget Haldex som länge ansetts vara en potentiell uppköpskandidat.

Sen tidigare låg ett bud på 100 kronor per aktie från tyska ZF Friederichshafen men i måndags gav sig ett annat tysk bolag in i budstriden. Knorr-Bremse, som redan äger 8,4 procent av kapitalet och rösterna bjöd högre, 110 kronor per aktie.

På tisdagen sköts en riktig budraket till himlen. Amerikanska General Electric (GE) lade bud på 3D-tillverkingsbolaget Arcam med en premie 50 procent över marknadspriset. Och huvudägaren, fonden Oppenheimer var snabb att sälja sin 15-procentiga del i bolaget.

Budet värderar Arcam till nästan 6 miljarder kronor. En hissnande prislapp kan tyckas men för GE är det en enkel biljett in på marknaden för 3D-tillverkning. En miljardaffär var inte nog. GE la bud även på den tyska konkurrenten SLM Solutions. En affär i av motsvarande storlek.

Sannolikt har vi inte sett årets sista storaffär på Stockholmsbörsen och det spekuleras vitt och brett i potentiella uppköpskandidater – som det alltid gjorts på börsen.

Skillnaden nu är att nollräntan gjort investeringarna snuskigt lätta att räkna hem och i flera branscher konsolideras det kraftigt.

Tråkigast är att börsen på sikt förlorar attraktivitet när bolagen sväller på konstgjord väg. Att som investerare köpa aktier i GE är långt ifrån lika upphetsande som att bli delägare i ett potentiellt framtidsbolag som Arcam.

Spelbranschen är en sektor som just nu konsolideras och det skvallras i korridorerna om att mindre spelbolag som Cherry, Mr Green och Leo Vegas kan vara näst på tur att snappas upp av större konkurrenter. Men även större operatörer som Betsson och Unibet har tidigare lyfts fram som möjliga uppköpskandidater. Liksom i rollen som förvärvare.

Pumptillverkaren Concentric nämns ofta i samband med Haldex som en kandidat i verkstadssektorn. Bolaget saknar starka ägare och skulle passa bra i en större koncern.

SCA ska snart splittras i en hygien- och en skogsdel och kanske är den senare ett intressant köp för skogsbolaget Holmen.

I övrigt florerar ständigt rykten kring börsens mer spännande teknikbolag. Där ibland nämns eye tracking-bolaget Tobii, sensorbolaget Fingerprint och flygkabinsbolaget CTT Systems.

Men att köpa aktier enkom i spekulation om uppköp är dessvärre allt som oftast en långsökt strategi. Att 3D-tillverkning var het visste vi. Men att välja rätt bolag att investera i före ett uppköp är lite för mycket av en chansningslek.

Inte ens Morgan Stanley, en amerikansk investmentbank med enorma analysresurser, lyckas särskilt väl med sina bästa uppköpsgissningar.

För drygt fem år sedan, i maj 2011, presenterade SvD en lista som bestod av bankens åtta uppköpskandidater på Stockholmsbörsen (se listan här bredvid).

Visst har det skett stora förändringar för bolagen i listan men inte sådana som Morgan Stanley chansat på.

Idag fem och ett halvt år senare har ingen av Morgan Stanleys uppköpskandidater blivit uppköpt.

Bara tre av de åtta bolagen på listan har gått bättre än börsindex under perioden.

Så vad är lärdomen? Köp hellre aktier du inte hoppas bli av med genom uppköp. Då är sannolikheten större att någon annan betalar dyrt för dem.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -