Frosseri i kursrekord

Börscocktail Ett närmare trettiotal bolag har stigit till nya rekordnivåer under veckan. ECB:s räntemöte gick marknaden ganska obemärkt förbi och börsfavoriten Apple sålde slut sin nya telefon på nolltid.

Stockholmsbörsen har tagit ny mark för året. Som högst var OMXS30-index uppe och nosade kring 1445. Men i skrivande stund har index fallit tillbaka till 1430 och fredagsbörsen är sur.

Främst är det Electrolux, Ericsson och Astra som tynger. Starkast i OMXS30-gänget var Volvo-aktien som stigit över 4 procent under veckan.

Det är alltid med skräckblandad förtjusning som marknaden lyssnar till ECB-chefen Mario Draghis utläggning. Det har blivit en sport att tolka och vrida varje stavelse och under mötets gång flänger både aktiekurser och valutor oroligt.

Nu var torsdagens räntebesked inte särskilt dramatiskt. Beskeden var de samma som vid julimötet och Draghi poängterade att man diskuterat varken aktieköp eller helikopterpengar.

Entusiasmen och det goda börshumöret stiger som oftast fram tills timmarna innan ECB-mötet. Men när det blev dags för den avslutande frågestunden dök börsen. Dock måste reaktionerna på ECB-mötet anses ha varit måttlig. På veckobasis har OMXS30-index backat med 0,6 procent.

Motgångarna har varit störst i den nordiska konsumtionssektorn medan investmentbolagen stigit högre på veckobasis. 

Oljepriset tog kraftig revansch efter förra veckans nedställ och har under veckan rusat med 7,4 procent. Det efter att Ryssland och OPEC närmat varandra.

När teknikjätten Apple håller hov är det uppesittarkväll för svenska investerarkollektivet.

Aktien finns i nästan 6 900 Avanzadepåer, vilket gör den till en av de mest populära utländska investeringarna hos nätbanken.

En ny Iphone presenterades och reaktionerna var blandade. Aktiekursen föll men på fredagen när bolaget öppnat för förebeställningar sålde telefonerna slut på nolltid. Den större modellen Iphone 7 Plus ska ha gått åt redan efter 10 minuter, det rapporterar South China Morning Post enligt DI.

Storägare säljer ut

Investor och riskkapitalbolaget Northzone har sålt aktier i kursraketen Tobii, trots nya samarbeten med både Acer och Dell. 

Men Tobii är inte ensamt om att ratas av storägarna. Norska dagligvarugruppen Reitangruppen har sålt nära 12 miljoner aktier i Axfood till 150 kronor stycket.

Arvid Svensson Invest dumpar 80 miljoner aktier i Klövern och under fredagen tappar fastighetsaktien höjd. På andra sidan dessa stora transaktioner finns alltid en köpare, vilket är lätt att glömma när kursen faller. I samband med Klöverplaceringen vill vd Rutger Arnhult köpa aktier värda 150 Mkr och redan tidigare har direktören ägarandelar värda 100 Mkr.

All time High, All time Low

Börsen är het då nära 30 bolag på Stockholmsbörsen slagit nya kursrekord under veckan. Djupare slutsatser är emellertid svåra att dra.

Listan innehåller en del bekanta namn och ett par nynoteringar.

TF bank och Nordic Waterproofing noterades i somras men har redan hunnit stiga mer än 20 procent.

Men börsrummet rymmer även bolag som inte roat aktieägarna lika mycket.

Eniros kursrekord är över 15 år gammalt och i förmiddags handlades aktien till en bråkdel av högsta värdet, enligt Six.

Ett annat sorgebarn är Nordic Mines som handlades högst år 2011.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -