Concentric dyr efter rally

Aktieanalys Concentric-aktien har trots en svag resultattrend stigit kraftigt sedan början av året. Bolaget har många goda kvaliteter men på nuvarande nivåer känns inte värderingen lockande.

Lastbilsrelaterade aktier har varit heta på Stockholmsbörsen de senaste månaderna. Förutom budstriden om Haldex har även VBG exploderat uppåt efter en stark halvårsrapport. Volvo har avancerat 20 procent från bottennivåerna för två månader sedan och även Concentric har tuggat sig uppåt de senaste månaderna.

Concentric är en världsledande tillverkare av pumpar för dieselmotorer och hydraulik som används i allt från lastbilar, anläggningsmaskiner och truckar. Bolaget är syster till Haldex och var tidigare ett affärsområde inom Haldex-koncernen kallat Hydraulic Systems. Gamla Haldex delades dock som bekant i tre separata bolag 2011.

Utvecklingen för Concentric sedan dess har överlag varit stark. Bolaget bantade precis som nya Haldex snabbt bort en hel del dödvikt och förbättrade marginalerna markant. Den kraftiga inbromsningen i efterfrågan på lastbilar och anläggningsmaskiner i USA det senaste året har dock påverkat Concentric kraftigt negativt. USA är bolagets enskilt största marknad och svarar på egen hand för nära hälften av omsättningen.

Produktionen av tunga lastbilar har rasat med 30 procent i USA under första halvåret i år. Lastbilar utgör ungefär en fjärdedel av omsättningen i USA för Concentric. Anläggnings- och jordbruksmaskiner är egentligen en större kundgrupp och Caterpillar och John Deere tillhör Concentrics viktigaste kunder.

Dessvärre är efterfrågan i Nordamerika svag rakt över hela linjen för tillfället. Concentrics omsättning i Nordamerika har under första halvåret i år backat med 25 procent och rörelseresultatet är ned 30 procent.

I den nuvarande svaga marknaden har Concentric visat sig vara oerhört duktiga på att försvara sina rörelsemarginaler. Verkstadsbolag har som regel relativt stora fasta kostnader som ger en hävstång i resultaten på volymförändringar upp eller ned. Trots 25 procent lägre intäkter i det första halvåret backar dock Concentrics rörelsemarginal i Nordamerika med bara 1 procentenhet till 12,8 procent.

Nedgången beror dessutom helt och håller på ett förvärv i Argentina som går med förlust. I USA förbättrades rörelsemarginalen till 14,5 procent från 14,2 procent i fjol. Concentrics verksamhet har låga fasta kostnader och är överhuvudtaget väldigt kapitalsnål med bra kassaflöden.

Europa har under första halvåret i år svarat för 45 procent av omsättningen i Concentric (lika mycket som USA). I Europa är lastbilstillverkare Concentrics viktigaste kundgrupp och de har överlag haft ett hyggligt första halvår. Concentrics försäljning backade ett par procent under de första sex månaderna om vi justerar för valutaeffekter. Rörelsemarginalen förbättrades till 17,5 procent från 17,1 procent i fjol.

När Concentric presenterade sin rapport för första kvartalet var bolaget förhoppningsfullt om att det andra halvåret i år skulle komma att bjuda på ökade produktionsvolymer på alla slutmarknader. I halvårsrapporten var dock tongångarna tyvärr betydligt mer pessimistiska.

Vd David Woolley konstaterar att produktionsplanerna reviderats ned under andra kvartalet och att produktionen nu ser ut att förbli svag året ut. Han konstaterade också att Concentrics orderingång under andra kvartalet låg en bit under omsättningen vilket allt annat lika pekar mot lägre intäkter under de kommande kvartalen.

De analytiker som bevakar Concentric väntar sig enligt SME Direkts sammanställning ett intäktsfall på drygt 10 procent under 2016 jämfört med i fjol. Rörelsemarginalen väntas förbättras något jämfört med i fjol men vinsten per aktie spås ändå falla 9 procent till 5,86 kronor.

Under 2017 väntas marknaderna vända uppåt igen och Concentrics intäkter spås öka knappt 5 procent. Marginalförbättringen väntas fortsätta och vinsten per aktie ökar i snittprognosen med 10 procent till 6,45 kronor.

Estimaten ger p/e-tal på 19,0 respektive 17,2 för de närmaste åren. Justerat för skuldsättningen värderas rörelsen till 13,9 gånger nästa års väntade rörelseresultat. Direktavkastningen i aktien väntas de kommande åren uppgå till 2,9 procent respektive 3,1 procent.

Concentric-aktien har efter en svag inledning på 2016 återhämtat sig starkt och står i skrivande stund på plus 4 procent för året. Resultaten och vinstprognoserna har samtidigt haft en klart negativ riktning och värderingen på de kommande årens väntade vinster är i dagsläget hög.

Justerat för skuldsättning värderas Concentric faktiskt högre än systern Haldex trots att den senare rusat dryga 30 procent sedan det första budet presenterades i somras.

Den stabila lönsamheten i Concentric förtjänar en premie men på nuvarande nivåer känns inte värderingen lockande. Vinsterna kan förvisso överraska positivt den dag efterfrågan bottnar ur på allvar i USA. Utsikterna på den punkten ser dock inte lovande ut för de närmaste kvartalen.

Vill man ha exponering mot lastbilskonjunkturen känns i dagsläget Volvo som ett bättre alternativ på p/e 13 på nästa års prognos. Vi behåller en neutral rekommendation på Concentric.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Concentric Neutral 113,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -