Köpsignal i metallbolag

Teknisk analys Börsen är inne i en positiv trend på kort sikt och vår tekniske analytiker har identifierat tre köpsignaler.

OMX Stockholm PI

Börsens breda index har brutit en fallande trendkanal på medellång sikt vilket ger signal om en kommande sidledes utveckling. På kort sikt visar indexet en stigande trend och tidigare motstånd vid 510 punkter bröts under fredagen.

Stöd finns vid cirka 497-510 punkter på kort till medellång sikt och motstånd finns vid cirka 529 punkter.

Efter en statistiskt sett stark vårperiod har vi nu övergått till en svagare period där vi, med undantag för juli, har en negativ utveckling under juni till och med september. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Investtechs kort- och långsiktiga hausseindex ligger på 65 respektive 73 vilket indikerar en god övervikt av optimister bland de kort- och långsiktiga investerarna på börsen.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 80 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 65 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på -1.8 procent i september och en statistiskt positiv period inleds i oktober med en genomsnittlig uppgång på 0.7 procent.

Indexet är tekniskt svagt positiv på medellång sikt.

Gränges

Gränges ligger i en stigande trend och vidare uppgång inom den indikeras. Kursen har dessutom fallit tillbaka mot golvet i trendkanalen, vilket bör ge en reaktion upp.

Har också brutit motståndet vid cirka 88 kronor i en rektangelformation vilket signalerar fortsatt uppgång.

Det finns kortsiktigt stöd vid cirka 85 kronor och det saknas motstånd på medellång sikt vilket indikerar att uppsidan är stor i förhållande till nedsidan.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Lundin Mining

Efter ett par veckors svag utveckling har Lundin Mining fått en reaktion upp från golvet av en stigande trendkanal. Vidare uppgång indikeras och dagens kursnivå kan vara en god ingångskurs.

Det finns stöd strax under golvet av trendkanalen, vid 31 kronor. Motstånd vid 37 kronor kan begränsa uppsidan, ett brott kommer däremot signalera fortsatt uppgång med en stor uppsida.

Positiv volymbalans, vilket innebär att aktien stiger på hög volym och faller på låg volym, stärker aktien på kort sikt.

Aktien är tekniskt svagt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag köp

Byggmax Group

Byggmax Group har visat en svag utveckling innanför en fallande trendkanal. Trenden på medellång sikt är fortsatt negativ men uppgången sedan mitten av juni har gett ett trendomslag på kort sikt.

Aktien är dessutom utlöst en köpsignal från en inverterad huvudskuldraformation vilken indikerar att aktien kan komma att inleda en stigande trend även på medellång sikt.

Motstånd finns mellan cirka 73-77.50 kronor och stöd finns vid 60-67 kronor och dagens kurs kan vara en god ingångskurs. En stop loss kan användas vid slutkurs under 60 kronor för att begränsa nedsidan.

Aktien är tekniskt svagt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag köp

Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs visar ingen klar trend på medellång sikt. Aktien har dock format en rektangelformation mellan stödet på 142 och motståndet på 150. Brott genom någon av dessa nivåer, helst i kombination med hög volym, kommer signalera fortsatt utveckling i samma riktning. Stöd finns också vid 147 kronor.

Volymtoppar motsvaras av kursbottnar och volymbottnar motsvaras av kurstoppar vilket är ett svaghetstecken.

Insiderhandeln är svagt negativ vilket försvagar aktien något. Aktien är tekniskt neutral på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Neutral

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -