Spänt inför jobbsiffra

Makro På finansmarknaden laddar man inför fredagens amerikanska sysselsättningssiffra. En amerikansk räntehöjning och stora marknadsrörelser ligger i korten.

En av senare tids intressantaste makrosiffror är de amerikanska sysselsättningssiffrorna som publicerades på fredagseftermiddagen klockan 14.30. Efter riktiga monstersiffror i både juni och juli med sysselsättningsuppgångar på 292 000 respektive 255 000 personer är spänningen stor på vad augusti har att erbjuda.

Väntat är en sysselsättningsuppgång på 180 000, en arbetslöshet på 4,8 procent och att de genomsnittliga timlöneökningarna ska landa på 2,5 procent i årstakt.

Det som gör det extra spännande den här gången är att den starka sysselsättningstillväxten, tillsammans med uttalande från företrädare för Federal Reserve, gjort att en amerikansk räntehöjning redan vid mötet den 20-21 september åter kommit i spel.  På marknadens prissätts för närvarande lite drygt 30 procents sannolikhet för en septemberhöjning.

Skulle vi få en sysselsättningsökning runt 200 000 personer så kan den sannolikheten säkert raka i höjden. Just arbetsmarknaden har av flera Fed-företrädare framhållits som den centrala nyckeln till när nästa räntehöjning kan bli aktuell.

Att gårdagens amerikanska inköpschefsindex för industrin var en besvikelse, då den sjönk till 49,4, lär heller inte hindra banken då indexet låg på 48,0 vid den senaste räntehöjningen i december i fjol.

Sysselsättningssiffrorna i augusti är dessutom lite extra kluriga. Inte mindre än 15 av de senaste 19 gångerna (varav de 5 senaste) har sysselsättningen i augusti underträffat marknadens förväntningar, enligt en artikel i Bloomberg.

Dessutom tenderar börsrörelserna efter avvikelser mot konsensusprognosen att bli större i augusti än för övriga månader.

På ränte- och valutamarknaden är det relativt enkelt att med hög sannolikhet förutse vad som kommer att ske om vi får se en siffra som avviker från förväntningarna. En starkare sysselsättningssiffra lär betyda att både dollar och räntor rör sig uppåt och åt andra håller lär det gå om siffra blir en besvikelse.

För börsen är det lite lurigare, i alla fall i takt med att sysselsättningssiffran får sjunka in hos marknadsaktörerna.

En starkare siffra än vänta betyder visserligen att en amerikansk räntehöjning närmar sig, vilket bör vara negativt för börsen. Men samtidigt betyder det att oron för en amerikanska konjunktursförsvagningen kommer att minska. Det borde i sin tur vara positivt för börsen, i alla fall på lite längre sikt.

Som alltid när finansmarknaden tokladdar för en specifik makrosiffra eller ett uttalande finns ju dessutom risken/chansen att det hela slutar med en gäspning.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -