"Underskattat Riksbanken"

Kronan Riksbanken har vunnit trovärdighet för sitt implicita växelkursmål och försvagat intresset för kronan som "safe-haven" valuta. Det menar ekonomer på SEB.

De senaste månadernas kronförsvagning har skapat attraktiva köpnivåer för den svenska kronan ur ett långsiktigt perspektiv, men valutamarknaden saknar fortfarande den utlösande faktor som gör det möjligt för kronan att ta tillbaka förlorad mark.

Det skriver SEB-ekonomerna i en fördjupningsruta i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Ekonomerna konstaterar att Riksbankens tidigare såg ut att förlora kampen om att hålla kronan svag för att uppnå inflationsmålet, men under 2016 har Riksbanken visat sig vara betydligt mer uthållig än väntat. Det har bidragit till att framför allt utländska placerare har avvecklat sina kronpositioner.

"Marknaden har blivit utmattad, man har underskattat Riksbankens uthållighet", sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist vid en pressträff.

Enligt SEB-ekonomerna har Riksbankens ihärdighet gjort att man har vunnit trovärdighet för sitt implicita växelkursmål. Den okonventionella penningpolitiken har försvagat intresset för kronan som "safe-haven" valuta, och även om såväl SEB som IMF bedömer att kronan är undervärderad med omkring 10 procent väntas det dröja innan kronan verkligen börjar stärkas.

"Vi sade tidigare att Riksbanken förlorar kronkampen, men nu får vi säga att de vinner. Kronan stärks inte förrän Riksbanken ändrar tonläge", sade SEB:s prognoschef Håkan Frisén.

När väl Riksbankens penningpolitik blir stramare relativt omvärlden kan det generera kronflöden som stärker kronan mot nivåer mellan 100-110 i KIX-termer, men någon sådan omläggning lär inte ske i närtid enligt SEB:s nya prognos.

"Därmed finns inte heller förutsättningarna för att kronan ska ta sig ned under 9:20 mot euron", skriver SEB i rapporten.

På längre sikt, när Riksbankens motiv att hålla ned värdet på kronan försvagas, kan dock euro/sek återvända till sitt jämviktsintervall på 8:50-9:00. Enligt SEB:s prognos kan det dock dröja till hösten 2017.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -