Siktar på högre tillväxt

Industri Alfa Laval ändrar sin organisationsstruktur i syfte att förbättra den organiska tillväxten, ett "bekymmer" för bolaget sedan "en tid tillbaka", enligt vd Tom Erixon.

Alfa Laval kommer framöver att bestå av en ny organisationsstruktur och tre industribaserade affärsdivisioner kommer att skapas; Marine, Food & Water samt Energy.

Det står klart sedan Alfa Laval presenterat den första delen av bolagets nya strategiska inriktning, med målet att lyfta den organiska tillväxten efter några år med en tillväxt under förväntan.

"Den nya strategiska inriktningen ger oss ett bättre utgångsläge för att identifiera och tillvarata möjligheterna för organisk tillväxt. Den kommer även att öka vår konkurrenskraft och ge oss nödvändig styrka att lyckas på en trög marknad", skriver vd Tom Erixon i ett pressmeddelande.

"Om man ska sätta en rubrik på vad vi gör är det att skapa den bästa möjliga framtiden för vår organiska tillväxt, vilket har varit ett bekymmer för oss sedan en tid tillbaka", sade han.

Alfa Laval kommer organisatoriskt framöver att överge byggstenarna "segment" och "marknadsenheter", till förmån för runt tolv "affärsenheter" med en hög grad av självständighet och lönsamhetsansvar, med syfte att bli mer flexibelt och snabbfotat från den i dag komplicerade organisationen.

"Vi tror att kunderna är vinnare på den här förändringen", sade han, och menade att de nya affärsenheterna är viktigare än de tre nya divisionerna.

Tom Erixon betonade angående de tre personer som lämnar koncernledningen i och med omvälvningen att dessa gör det självmant, efter att ha passerat 60-årsstrecket och ha arbetat i Alfa Laval under många år.

På en analytikerfråga om kostnadsbesparingspotential med den nya mer slimmade organisationen svarade Tom Erixon att besparingar handlar om att säga upp människor, och att han inte ville kommunicera något därvidlag.

"Jag är komfortabel med att vi går fram enligt plan med effektiviseringar, men jag vill inte bli specifik vad gäller personalstorlek och sådant", sade han.

Thomas Thuresson, finanschef, upprepade på en fråga Alfa Lavals kortsiktiga guidning från senaste rapporten: efterfrågan under juli-september på samma nivå eller något lägre nivå jämfört med april-juni.

"Det råder ingen förändring i kvartal 3-guidningen i nuläget, så detta kvarstår", sade finanschefen.

Han sade också angående eventuella nya finansiella mål i kölvattnet av den nya strategin och organisationen, att sådana mål kommer att "antingen bekräftas eller justeras, och ni kommer att märka när det kommuniceras, senast vid kapitalmarknadsdagen" (den 22 november).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -