Överdrivet ras i Nobia

Aktieanalys Nobia-aktien har rasat 30 procent sedan årsskiftet. Oron för Brexit-effekter är inte obefogad men reaktionen känns överdriven.

Att kökstillverkaren Nobia hade mycket att förlora på en eventuell Brexit var känt långt innan utfallet av omröstningen stod klar på midsommaraftons morgon. Bolaget har de senaste åren gjort en målmedveten satsning på den brittiska marknaden och den svarar i dagsläget för nästan hälften av omsättningen i Nobia.

Bolagets finanschef var snabbt ute efter Brexit-beskedet och beskrev läget för aktiemarknaden. Givet det omedelbara pundraset efter omrösningen räknade han med en negativ effekt på rörelseresultatet på cirka 50 Mkr. Inköpen av material till de brittiska produkterna sker till stor del i euroområdet. Kostnaderna följer därför inte med försäljningsintäkterna nedåt.

Den stora frågan nu är vad som kommer att hända med efterfrågan på kök i Storbritannien framöver. Marknaden har varit stark under våren trots oron för vad som skulle kunna hända vid EU-omröstningen.

Analytikerna har tagit höjd för en inbromsning i marknaden och har justerat ned sina tillväxtprognoser för Nobia i Storbritannien till noll de kommande åren. Före omröstningen väntades en tillväxt på 3-4 procent om året i landet. Resultatprognoserna har också dragits ned kraftigt.

Nobias halvårsrapport presenterades en knapp månad efter Brexit-beskedet. Vd Morten Falkenberg konstaterade då att den brittiska marknaden ännu inte visade någon större försämring. Han underströk dock att tidsperioden var för kort för att dra några slutsatser. Bolagets planer för vidare expansion i Storbritannien ligger än så länge fast. Antalet butiker i landet är i dagsläget drygt 200 stycken och tanken är att öppna 10-15 butiker om året.

Skulle marknaden vika nedåt så kommer dock den planen att revideras. Nobia står även beredda med fler åtgärder om så skulle behövas. De omfattar allt från kostnadsneddragningar och prisjusteringar till ökade lokala inköp.

Lönsamhetspressen på den största marknaden innebär att Nobia kommer att få svårt att nå sitt rörelsemarginalmål på 10 procent i år. Morten Falkenberg har tidigare i år utlovat att så skulle bli fallet. Brexit förändrar dock spelplanen och analytikerna räknar numera med att utfallet i år kommer att landa på 9,6 procent. Nästa år väntas dock 10-procentsgränsen passeras.

Förbättrad lönsamhet har varit den stora vinstdrivaren i Nobia de senaste åren. Efter att ha genomfört en rad förvärv i slutet av 90-talet och början av 2000-talet fick Nobia stora problem i samband med finanskrisen. Hela produkt-, tillverknings- och logistikstrukturen var i stort behov av en översyn.

De senaste fem åren har bolaget jobbat med att anpassa sina kostnader till en lägre efterfrågan. De olika varumärkena har designmässigt samordnats bättre, tillverkningen har konsoliderats och en handfull fabriker har stängts.

Effekten har varit tydlig och trots fallande omsättning har marginalerna stadigt förbättrats. I fjol kunde Nobia även visa positiv tillväxt på översta raden för första gången på många år. Tillväxten har fortsatt även under innevarande år. De båda regionerna Storbritannien och Norden svarar för 90 procent av omsättningen inom Nobia och båda har hittills i år visat positiv underliggande tillväxt och förbättrade marginaler.

Det andra halvåret väntas dock som sagt tyngas av negativa valutaeffekter och en oroligare brittisk marknad. Enligt SME Direkt räknar analytikerna i snitt med att 2016 slutar med en vinst per aktie på 5,61 kronor, upp 14 procent från i fjol. Nästa år väntas en vinsttillväxt på 6 procent till 5,95 kronor per aktie. Den prognosen får dock sägas vara vidhäftad med en större osäkerhet än normalt givet de svårförutspådda effekterna av Brexit-beslutet på den brittiska marknaden.

Nobia-aktien har haft ett tufft 2016 hittills. Aktien står i skrivande stund på -29 procent sedan årsskiftet. Snittprognoserna har under samma period sänkts 12 respektive 15 procent för de kommande åren så värderingen har kommit ned en bra bit. P/e-talen för de närmaste åren ligger med nuvarande prognoser på 13,4 respektive 12,6.

Direktavkastningen under samma period väntas uppgå till 3,7 procent respektive 4,0 procent.

Osäkerheten är som sagt stor i Nobia och den lär förbli så en tid framöver. Det återspeglas också mer än väl i aktiens kraftiga kursfall. Oron är inte obefogad men reaktionen känns överdriven. Den brittiska marknaden var stark under första halvåret i år och vi ser en hygglig chans till positiva överraskningar den närmaste tiden.

Om inte marknaden helt packar ihop kan det även vara läge för Nobia att utnyttja pundförsvagningen och slå till på ytterligare förvärv i Storbritannien. I Norden är bostadsmarknaderna fortsatt starka och åtminstone i Sverige lär det behöva byggas under överskådlig tid.

Sammantaget tycker vi att Nobia-aktien ser intressant ut på nuvarande nivåer. Vi tar rygg på Morten Falkenberg som själv köpte ett par större aktieposter efter halvårsrapporten. Rekommendationen blir köp.

Läs fler aktieanalyser från Placera.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nobia Köp 77,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -