Läge att lyfta blicken

Fondkommentar Fastigheter bör vara en del av fondportföljen men de behöver inte nödvändigtvis vara svenska, skriver Placeras fondexpert Pär Ståhl.

Svenska fastighetsaktier är årets stora börsvinnare med en uppgång på 17 procent inklusive utdelningar, jämfört med Stockholmsbörsens blygsamma uppgång på 2 procent. Det är bara USA som kan matcha de svenska fastighetsbolagens framfart med en 15-procenting uppgång.

Globala fastighetsfonder har haft ett bra år och är upp knappt 9 procent och klår därmed ett globalt aktieindex som avkastat under 6 procent i år.

Att fastighetsbolagen på Stockholsbörsen gått stark i år är ingen engångsföreteelse utan de har en enorm prisuppgång i ryggen det senaste deceniet.

Carnegie Real Estate index, som omfattar de svenska fastighetsbolagen noterade på Stockholmsbörsen, avkastat sanslösa 344 procent inklusive återlagda utdelningar de senaste tio åren. Jämför det med kategorisnittet för globala fastighetsfonder som bara orkat med en uppgång på 53 procent så förstår man att det är en enorm överavkastning för svenska fastighetsaktier.

Att globala fastighesfonder haft en så pass svag avkastning under 10 års perioden har att göra med den totala priskollapsen för bostadsfastigheter i USA och flera europeiska ekonomier 2007 och 2008. En fastighetsbubbla som startade hela finanskrisen som vi i Sverige blev förskonade från.

Men det är fortsatt stark överavkastning för svenska fastighetsbolag när vi analyserar avkastningen även under de senaste fem åren.

Svenska fastighetsaktier har avkastat dubbelt så mycket som globalt aktieindex och kategorisnittet för globala fastighetsfonder. Det är en kraftfull överavkastning med tanke på att vi inte såg någon direkt prisnedgång i Sverige under den globala bostads- och finanskrisen, som gjort jämförelsesiffrorna dopade som i stora delar av världen.

I spåren av finanskrisen har världen centralbanker sänkt räntorna dramatiskt, vilket varit rena raketbränslet för fastighetsbolag världen över.

Räntekostnaderna har minskat dramatiskt vilket lyft vinsttillväxten. I en värld med låg inflation och svag vinsttillväxt inom flera andra sektorer har fastighetsbolagen verkligen stuckit ut.

Vad talar då för fortsatt uppgång för fastigheter som investering och, framför allt, vad talar för att svenska fastigheter ska fortsätta utvecklas bättre än sina utländska kollegor?

Med fortsatt extremlåga räntor, tillväxt i världsekonomin och demografiska trender så ser fastighetsfonder onekligen fortsatt intressanta ut. I spåren av nollräntor och låg avkastning på obligationer har intresset från pensionsbolag och större investerare ökat de senaste åren. Den trenden ser ut att fortsätta.

Svenska fastigheter och europeiska dito lyder under samma ekonomiska grundlagar. Låga räntor och stigande efterfrågan leder till stigande fastighetsvärden. Tror vi att den ekonomiska återhämtningen fortsätter i Europa är det helt enkelt svårt att se att svenska fastigheter ska kunna fortsätta överprestera mot sina europeiska kollegor.

Det stora orosmolnet är om räntorna börjar stiga kraftigt och vi får en punkterad prisuppgång. Vi vet inte om eller när det kommer att ske, men eftersom utvecklingen i den svenska ekonomin ligger före stora delar av Europas kan man argumentera för att risken är större att det händer här på hemmaplan än på kontinenten.

För den som vill sprida riskerna i sina fastighetsfonder är det därför väl värt att börja överväga investeringar i en fastighetsfond i Asien, Europa eller globalt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -