Yellen tynger börsen

Börsen Stockholmsbörsen tog sig i likhet med världens större börser tillbaka något på måndagen, efter att Janet Yellens tal i fredags så småningom tolkades mer och mer hökaktigt.

Klockan 14 var OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.407,4, och en omsättning på 5,4 miljarder kronor. Fingerprint Cards var ånyo klart mest handlad med en omsättning på 1,7 miljarder kronor, mot tvåan H&M:s 244 miljoner kronor.

I en intervju med CNBC sade vice Fedchefen Stanley Fischer att Janet Yellens kommentarer i fredags var förenliga med en möjlighet att räntan höjs vid FOMC-mötet i september, och han antydde också att anförandet kunde vara en öppning för två räntehöjningar i år.

"Det Janet Yellen sade gav ju initialt en positiv börsreaktion, men sedan vice-Fedchefen Stanley Fischer strax efteråt talade har marknadens bedömning av sannolikhet för räntehöjning ökat. Det vi ser nu är nog ett överhäng av detta, och det råder viss slagsida för cykliska bolag", sade Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell till Direkt.

Utan att vilja dra alltför stora växlar på Fedeffekten menade han att fredagens tal tycks vara vad som styr stämningen även på måndagen.

Sektorvis var råvarubolag sämst i Stockholm, med SSAB i botten av OMXS30 på minus 2,6 procent, i linje med europeiska bolag i sektorn, och Boliden strax ovanför på minus 1,5 procent. Guldpriset har nu backat sju dagar i rad och var ned kring 0,5 procent, efter att ha backat 1,5 procent förra veckan.

Investmentbanken Oddo sänkte sin rekommendation för Assa Abloy till neutral, från tidigare köp. Låstillverkaren förlorade 0,9 procent.

Vinnare i OMXS30 på plus 2,4 procent var fredagens strykpojke Fingerprint Cards. Det koreanska fintech-bolaget Kona-I, som Fingerprint Cards har ett samarbete med, sägs förbereda en lansering av en mobil lösning med smarta kort i Kina.

Lundin Petroleum steg nästan 2 procent efter en höjd DNB-riktkurs, i sin tur efter att Statoil sänkt sina investeringsprognoser för Johan Sverdrup-fältet och höjt produktionsprognoserna där.

DNB höjde därtill Skanska till köp från behåll på hopp om stigande offentliga bygginvesteringar i USA. Aktien var upp 0,9 procent till närapå årshögsta.

First North-listade Saniona rusade 25 procent. Bioteknikbolaget har tecknat samarbetsavtal med Boehringer Ingelheim om att utveckla nya behandlingsalternativ för patienter med schizofreni, något som skulle kunna ge uppemot 854 miljoner kronor i milstolpsbetalningar och dessutom royalties. Enligt förra veckans rapport omsatte Saniona 19 miljoner kronor under det första halvåret i år.

Evolution Gaming steg drygt 3 procent efter ett avtal med Hippodrome Casino i London.

Trafikverket ska sätta upp ytterligare 700 fartkameror längs vägarna, säger myndigheten till SVT. Sensys är leverantör sedan tidigare och rycktes med drygt 8 procent.

Lucara Diamonds vd William Lamb har sålt totalt 200.000 aktier i bolaget, enligt Canadian Insider. Aktien tappade 1,4 procent.

Tobii steg nästan 6 procent på "en initial order" värd 7-15 miljoner kronor för eyetracking-plattformar till Acer, som ska integrera teknik för ögonstyrning i datorspelsprodukter.

Det är dags att ta hem vinsten efter kursrally i industrikonglomeratet Lifco, hävdade Dagens Industri och gav säljråd med riktkursen 200 kronor. Kursen föll 5 procent till 241:90 kronor.

ABG Sundal Collier inleder bevakning av Magnolia Bostad med rekommendationen köp och riktkursen 150 kronor. Aktien fick även köpråd i Börsveckan, och klättrade drygt 3 procent till 123:25 kronor.

Bahnhof och Invisio steg runt 3 procent och Scandi Standard 1 procent efter köpråd i samma tidning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -