Som upplagt för revansch

Vår Börssyn Sommaroptimismen på börsen skvallrar om en mer positiv hållning bland investerarna. Ett antal branscher har revansch att utkräva.

Stockholmsbörsen har gått starkt i sommar. Utvecklingen i augusti har varit särskilt bra, vilket hör till ovanligheterna. Under de senaste 27 augustimånaderna har börsen backat drygt 2 procent i snitt.

September brukar också vara en trög börsmånad. Under de senaste 25 åren har OMXS30 backat i genomsnitt 2,5 procent under höstens första månad. I år är tongångarna annorlunda. Börsen är klart mer positiv idag än för två månader sedan när finansvärlden togs på sängen av britternas Brexit-beslut.

Det väntade valutakaoset blåste förbi utan att orsaka någon större skada och investerarkollektivet har åter satt förhoppningarna till aktiva centralbanker. Riskpremien föll tillbaka efter Brexit-omröstningen och i dag är den, mätt som VIX-index, lägre än vad den var före valet.

På Stockholmsbörsen har optimismen märkts framförallt i konjunkturkänsliga branscher, som gått förhållandevis bra under sommaren. Råvarurelaterade bolag fick se ordentliga uppställ, åtminstone till och med förra veckan. Verkstadsaktierna följde i samma spår.

När vi summerar rapportperioden står det klart att börsbolagen i gemen inte förmådde överraska positivt. Som vi ser det måste börsen skriva av ännu ett år som "förlorat" och flytta fram blicken till nästa års vinstprognoser.  Ju längre bort vi blickar, desto vackrare ter sig horisonten.

För att ta några exempel handlas idag Boliden till 17 gånger årets vinstprognos och 12 gånger nästa års. För Ericsson talar vi om en nedgång från 19 till 12-13. SSAB:s p/e-talsvärdering faller samtidigt från över 30 till 20 på nästa års vinstprognos.

Världsekonomin är inte mindre osäker idag än vad den var för ett år sedan, men finansmarknaderna anpassar sig som bekant snabbt. Brexit blåste förbi och Donald Trumps olika utspel har blivit vardag. Ingen talar längre om Greklands problem och Kinas skuggbanksektor är som den är. Att negativ ränta är ett allvarligt sjukdomssymtom har nästan glömts bort. Investerare anpassar sig. Så ock aktiemarknaden.

Om 2016 är förlorat så är 2017 alltjämt ett förhoppningens år och kommer så förbli till åtminstone första kvartalets rapporter, kanske rentav till nästa års halvårsrapporter.

Här ligger sannolikt förklaringen i att börsen över en längre tid gått som bäst under perioden från slutet av september till maj månad. När halvårsrapporterna visar att vinstprognoserna på innevarande år ligger för högt så drabbas marknaden av skrämselhicka. Men i samband med niomånadersrapporterna flyttar investerarna fram blicken ytterligare ett år.

Möjligen kan vi förklara årets starka augustibörs med att vi, förutom minskad osäkerhet kring den politiska utvecklingen, har fått se årets vinstprognoser justeras ned på bred front redan inför rapporterna.

Vi tar i alla fall till oss det tydliga skiftet mot mer positivt börshumör och som framgår av Pekka Kääntäs Marknadssyn inför september så höjer vi den rekommenderade aktievikten till 60 procent.

Det är dock värt att lyfta blicken en smula och betrakta börsutvecklingen under en längre period. Efter att storbolagens OMXS30-index toppade i april 2015 har det nu passerat 16 månader med mer eller mindre svag börs.

Från tidigare större nedgångsfaser under 2000-talet kan vi se att en sådan här björnmarknad brukar hålla i sig mellan 15 och 18 månader innan börsen vänder upp. Två av dessa tre nedgångsperioder har varit större i procent räknat än den vi har bakom oss nu, men så har vi en räntenivån som skiljer sig dramatiskt från de tidigare.

Och när vi tittar på index får vi ibland en lite skev bild av verkligheten.

Den blå linjen i grafen här bredvid visar börsens storbolagsindex OMXS30-index sedan årsskiftet 20014/2015. Det är ett viktat index.

Den röda linjen visar ett likaviktat index av de 50 största bolagen.

Bilden är tydlig. När bankerna och verkstad räknas bort är det inte en så pjåkig börsutveckling trots allt.

Vi har haft en marknad där de konjunkturkänsliga verkstäderna och bankerna som alltid är känsliga för nya regleringar och finansiell turbulens är de som primärt stått för svagheten.

Den som känner sig säker på att börsen är på väg att byta riktning till mer positiv kanske ska uppehålla sig i de här regionerna för offensiva aktieval i höst.

På vår lista över tio köpvärda aktier har vi nu under en längre tid undvikit att tänka i sektorer. I stället har vi valt att fokusera på företag som matchar något av kriterierna 1) högre omsättnings- och vinsttillväxt än börsen i övrigt, 2) högre direktavkastning eller utdelningstillväxt än börsen i övrigt och 3) förväntat vinstlyft drivet av förändringar i verksamheten.

Det har varit en framgångsrik modell med god avkastning som vi håller fast vid.

Inför september månad tar vi ut verkstadsbolaget Haldex från listan eftersom vi inte väntar oss någon höjning av budet. Ersättare blir ett bolag med hög tillväxt som vi tycker fått oförtjänt mycket stryk senaste tiden. Här kan du läsa om våra förslag på tio köpvärda aktier.

Den som vill spela lite säkert inför hösten och vintern kan med fördel botanisera bland högutdelande bolag. Tidigare säsongsmönster visar att högutdelande bolag (direktavkastning) tenderar att gå bättre än börssnittet under perioden fram tills att utdelningarna tas på våren. Placera publicerade nyligen en lista med de mest generösa utdelarna som det går att botanisera i.

Om du föredrar fonder framför aktier så har Pär Ståhl i vanlig ordning sammanställt en lista på tio köpvärda fonder inför september månad där du kan välja placeringar efter vilken risk du vill ta. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -