Dags att ta lite mer risk

Vår Marknadssyn Under sommarmånaderna återvände riskviljan till finansmarknaderna och världens börser rörde sig uppåt. Vi tror det finns förutsättningar för fortsatta uppgångar.

Är det något som finansmarknaden har lärt sig under de senaste sju-åtta turbulenta åren så är det att hantera plötsliga politiska och ekonomiska kriser med visst jämnmod. Två tydliga exempel på detta är de finansiella reaktionerna efter att britterna överraskande röstade för EU-utträde och det mycket överraskande försöket till statskupp i Turkiet.

Visserligen bidrog dessa händelser till att skaka om de finansiella marknaderna under några dagar men ganska snabbt återgick det mesta på finansmarknaderna till det normala. Det var främst i de direkt berörda länderna som de finansiella effekterna blev lite större, om än inte så allvarliga som man kunde befara.

I de här specifika fallen kan lugnet spåras till att Storbritannien snabbt fick en ny regering på plats och att själva utträdesansökan ser ut att dröja, samt att president Erdogan snabbt fick kontroll över situationen i Turkiet.

Dessutom har finansmarknaden fått lära sig att centralbankerna snabbt rycker ut till undsättning om det börjar se riktigt oroligt ut.

Vi har därför fått se en ordentlig revansch på de flesta av världens börser under sommarmånaderna. Sverige, EMU-området och tillväxtekonominera sticker ut medan det varit lite lugnare på den amerikanska börsen, som ändå slår börsrekord var och varannan dag.

I Sverige ser börsuppgången under perioden juli -augusti ut att hamna kring 7 procent.

Att vi på Placera förordade en försiktig placeringsstrategi under sommarmånaderna får därför ses som ett misstag. Även om vi samtidigt rekommendera ökad aktieandel när krutröken efter Brexit-chocken väl hade lagt sig.

När vi nu blickar framåt finner vi det också lämpligt att utöka aktieandelen i vårt allokeringsförslag för september till 60 procent.

Det finns några bärande skäl till detta.

Med risk för att det framstår som tjatigt förtjänar det att upprepas att aktier är ett av få alternativ på finansmarknaden som kan erbjuda rimlig avkastning över tid. Räntorna är rekordlåga och råvarumarknaden känns fortsatt trög givet en svag global tillväxt. Det betyder att köplusten på aktier kommer att finnas bara rimliga villkor är uppfyllda.

Ett sådant villkor är att konjunkturindikatorerna fortsätter att visa på tillväxt i världsekonomin – även om det går trögt. Dessutom har den amerikanska sysselsättningen imponerat under de senaste månaderna och det mesta talar därför för att ekonomin kommer att ta bättre fart under hösten, efter ett svagt första halvår.

Det kan också konstateras att den svenska börsen – trots den senaste tidens återhämtning – bara ligger på plus/minus noll för året som helhet, exklusive utdelningar.

Stockholmsbörsen, som är vårt investeringsuniversum, har drabbats oförtjänt av smittan från EMU-området och har därför förutsättningar att revanschera sig under hösten. Vi har halkat en bra bit efter börserna i USA och tillväxtekonominera.

Och även om det ekar tämligen tomt i centralbankernas stimulanslåda så finns förutsättningar för att Bank of Japan, Bank och England och ECB agerar med nya åtgärder. I det sistnämnda fallet finns signaler om att centralbanken i så fall väljer att stötta en tragglande banksektor.  Det borde i så fall gynna även svenska bankaktier.

Samtidigt kan det misstänkas att det på kort sikt finns risk för vinsthemtagningar efter den senaste tidens uppgångar. Det kommande amerikanska presidentvalet är också en rysare men så länge Hillary Clinton har en betryggande ledning i opinion bör det vara lugnt på marknaden.

Vårt allokeringsförlag för september blir därmed 60 procent aktier, 30 procent ränteplaceringar och 10 procent i alternativa investeringar.

För aktie och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i september samt tio köpvärda fonder i september, läs vidare i våra köptips.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för september.

Våra tankar i form av alternativa placeringar kan ni läsa om i Pär Ståhls fondtexter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -