Köpvärda fonder mars – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit turbulent men ovanligt stark för fondsparare. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i mars 2016.

Globalt aktieindex har ökat 13 procent i svenska kronor och Stockholmsbörsen har gått upp 12,5 procent. I absoluta tal har hela nio av tio fonder ökat värde och jämfört med sina kategoriindex, har de klarat sig bra. Sex av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex.

Det har varit olika utveckling bland högre risk fonderna. Indexfonden SPP Aktiefond Global har ökat mer än snittet av liknande fonder. Odin Emerging Markets har haft det kämpigare och levererat en sämre avkastning än kategorisnitt, trots att den har positiv avkastning. Fonden har lägre risk än kategorisnittet vilket gör att den leverera avkastning senare när marknader vänder kraftig.

UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, har avkastat sämre än kategorisnittet. Didner & Gerge Aktiefond har utvecklats lite bättre än kategorisnittet för liknande fonder.

De båda blandfonderna har utvecklats som förväntat och gått bättre än sina kategoriindex. Den fond som sticker ut bland medelriskfonderna är CTA hedgefonden Aktie-Ansvar Kvanthedge. Det senaste halvårets marknadsturbulens har varit extremt utmanande, fonden har haft det kämpigt och levererat en mycket svag avkastning. Den enda fonden med negativavkastning under perioden.

Lågriskhedgefonden Brummer Multi Strategy har haft en bra utvecling och gått upp mer än kategorisnittet.

Spiltan Räntefond Sverige har för ovanlighetens skull presterat sämre än kategoriindex som ökat hela 2,6 procent. Vår andra lågriskfond SPP Obligationsfond har avkastat bättre än kategorisnittet.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -