I väntans tider

Aktiekommentar Investmentbolaget Ratos har fått tummen ned av investerarkollektivet. Bolagets nye vd kan kanske väcka liv i aktien, skriver Placeras Fredrik von Schantz.

Investmentbolag har varit hett villebråd senaste åren och av utvecklingen att döma är det lätt att förstå varför. I toppskiktet syns Melker Schörling, Latour och Bure som inklusive utdelningar tripplat aktieägarnas insatser sen 2011. Men bland Stockholmsbörsens ett dussin investmentbolag finns ett svart får: Ratos. Stamaktien har i princip halverats sedan 2011.

Andra kvartalet i år blev ytterligare en besvikelse då resultatet kom in rött. Bolaget har under de senaste tre månaderna förlorat 26 Mkr och totalavkastningen för perioden stannade vid minus 10 procent - 6 procentenheter sämre än börsindex. Helårsprognosen togs ner och nu antas en vinst något lägre än i fjol.

Ratosmodellen, att förädla och sedan sälja portföljbolag som går bra kan kännas lite bakvänd. Men bolaget har sedan 90-talet ett rykte om sig att göra fantastiska affärer. Över tid har ledningen också visat sig skicklig och generat fin avkastning till aktieägarna. Men de senare åren har varit förlorade.

Affärsmodellen blir problematisk när goda investeringar ersätts med snedsteg. Och ett transaktionsintensivt investmentbolag kommer för eller senare gå på nitar oavsett kvalitén på ledningen. En mer rationellt långsiktig strategi ter det sig att behålla de bolag som levererar och göra sig av med de dåliga.

I Ratos fall har tajmningen senaste åren varit allt annat än optimal och investeringen i norska oljeservicebolaget Aibel kan klassas som en smärre katastrof. Efter kvartalets utgång tillfördes bolaget 316 miljoner norska kronor för att stärka kapitalstrukturen.

Investeringsportföljen innehöll 19 bolag vid halvårsskiftet och laguppställningen täcker in de flesta branscher. Tyngdpunkterna ligger på bygg, industri, energi och konsumtionsvaror. Under sommaren har konsumtionsdelen stärkts när avtal tecknats för att köpa delar av Oase Outdoors och Gudrun Sjödén.

Sluttningen på Ratos aktiegraf skvallrar om att tålamodet nu tryter bland investerarna. Men en lika stor utdelning som i fjol skulle innebära en direktavkastning på över 8 procent. En så hög kupong bör vara en hjärtstartare i vilken aktie som helst, men trots det tvekar marknadsaktörerna.

Danske Bank har upprepat sälj på bolaget efter senaste rapporten med motiveringen att den goda utdelningen hänger på en allt skörare tråd. Enligt Factsets prognossammanställning väntas en något lägre utdelning än i fjol, 3,05 kronor per aktie motsvarande en direktavkastning på 7,6 procent.

Av femårsgrafen går det att skönja ett mönster. Aktien har tidigare kring årsskiftena, inför vårens utdelning, startat gjort kraftiga kursrus. Förra året steg aktien 25 procent bara på ett par månader. Därefter har intresset flagnat.

Ratos B under fem år. Källa: Infront.

Före midsommar stod det klart att vd:n sedan fyra år, Susanne Campbell, lämnar sin post till fördel för en vd med större operativ erfarenhet. Lotten föll på Magnus Agervald som närmast kommer från vd-stolen på byggvarukedjan Byggmax.

Han har tidigare arbetat som konsult på McKinsey och har examina både från Tekniska Högskolan och Handels i Stockholm.

Handelshögskolan och konsultjobbet på McKinsey har han och tidigare vd gemensamt och som av en slump är de nästan lika gamla. Skillnaden är att Agervald lett ett börsbolag som vuxit och genomgott förändring, vilket bör vara precis vad Ratosaktieägare trånar efter. Han ska vara på plats i direktionsrummet senast januari 2017.

Som ny vd vill Agervald förhoppningsvis sätt sitt avtryck och vi förväntar oss att han kommer röra om bland portföljbolagen. Agervald och Campbells cv:n liknar varandra på flera punkter men förhoppningsvis skiljer sig deras investeringsidéer. Kanske har Agervald bättre flyt med tajmingen.

Ratos sitter på en stor kassa och därmed möjligheten att göra nya förvärv. Koncernen hade vid kvartalets utgång 4,6 miljarder kronor i likvida medel och en nettoskuld på 4 miljarder kronor.

Misslyckandet med Aibel kan kanske läggas på oturskontot. Få kan, med handen på hjärtat, säga att de såg oljepriskraschen långt innan den redan var verklighet. Men Ratos aktieägare har lik förbannat fått betala för den otursamma affären.

Nu hägrar istället ett tajmningsmässigt intressant läge i Ratosaktien för den mycket spekulativt lagde. Tillträdet för den nya vd sammanfaller nämligen i tid med starten på historiska utdelningsrallyna och kanske kan tiden kring nyår bli ett spännande läge att ge aktien en ny chans.

Det finns bara ett problem: En ny vd kan mycket väl leda till en ny strategi, som mycket väl kan resultera i sänkt utdelning i stamaktien. Därför tycker vi att man ska ligger vi lågt i Ratos och vänta in mer information kring bolaget innan man börjar spekulera i ett nytt utdelningsrally.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -