Goda utsikter för Distit

Aktieanalys Dotterbolaget Aurora imponerade i senaste kvartalet samtidigt som utdelningen av Alcadon närmar sig. Det gör Distit-aktien fortsatt intressant.

Att äga it-distributören Distit har varit en bra affär i år. Sen vår senaste analys har aktien stigit med 35 procent och temperaturen har successivt skruvats upp i takt med att den förväntade avknoppningen av Alcadon närmar sig. Men det är sannolikt av andra skäl som aktien stigit högre. Siffrorna i andra kvartalet var nämligen bättre än förväntat.

Det formella beslutet att särnotera dotterbolaget Alcadon fattas först vid en extrastämma den 5 september och Distit-aktien handlas, om allt går vägen, sista dagen med rätt till den utdelningen den 6 september. Varje Distit-aktie ger rätt till en ny i Alcadon som så småningom kommer att handlas på First North-listan.

Det talas ibland om att summan av delarna kan ha ett större värde var för sig än i sitt ursprung. För Distit handlar det om att koppla loss ett dotterbolag vars inriktning skiljer sig från övriga. Efter delningen får bolagen varsin tydlig riktning.

Alcadon sysslar med nätverkskommunikation medan Aurora och Swedeltaco distribuerar it-, och teknikprodukter till konsumenter och småföretagare.

Verksamheten minskade omsättningen med 12 procent i senaste kvartalet men trots det steg EBITDA-resultatet till 9,5 Mkr (8,5 Mkr) vilket berodde på en större andel egna produkter med bättre marginal.

Aurora imponerade i andra kvartalet med försäljning 26 procent högre än i fjol och tillväxten hänfördes främst till de nya starka varumärkena i portföljen: Duracell, Braun och Oralb. Under kvartalet tecknades också ett intressant avtal med B&O Play, vilket stärker positionen inom retail. Bolaget distribuerar även varumärken som JVC, Razer och Samsung.

Trots kundförluster på 2,6 Mkr i danska Fona har EBITDA-resultatet första halvåret ökat med 18 procent. Och andra halvåret är generellt starkare än det första.

Swedeltaco ökade omsättningen med 15 procent och en hög andel egna märkesvaror har bidragit till ett 100 procent bättre resultat jämfört med i fjol. Nytillskottet Nordic Home Culture har även bidragit positivt till utvecklingen.

I förra vinterns analys antog vi en omsättningsökning på 10 procent under 2016 och en bruttomarginal i linje med fjolåret men så här långt har intäkterna för koncernen ökat med 13 procent.

Det innebär att hela koncernens omsättning sannolikt krupit närmare 1 800 Mkr när 2016 nått sitt slut. En bruttomarginal på 25 procent skulle då falla ned till ett resultat på 63 Mkr på sista raden.

Värderingen av varje intäktskrona har stigit till 40 öre (p/s 0,4). Givet den anständiga vinstmarginalen på 3,5 procent är det fortfarande lågt.

Och p/e 12 på årets prognos är billigare än börsen i övrigt trots en förväntad omsättningstillväxt över 10 procent. På dessa antaganden är aktien även efter årets uppgång attraktiv. Vår riktkurs justeras till 75 kronor och köprekommendation står fast.

Sifforna och köprådet gäller för hela koncernen gamla Distit och om Alcadon delas ut i september ska analysen inte misstolkas att gälla nya Distit efter den 6 september 2016.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DistIT Köp 60,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -