Det försiktiga fondalternativet

Köptips Efter Brexit har riskviljan återvänt till världens börser. Placera har ett alternativ för den som tycker att börserna gått för starkt och vill ta mindre risk.

Vi fortsätter med den alternativa strategin att kombinera två fonder som tar ut varandras riktningar,  och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svår navigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

I placeringstipsen inför sommaren valde vi två fonder: lång/kort hedgefonden Norron Select R och CTA hedgefonden RPM Evolving. I grafen ser vi fondernas utveckling under perioden. Det är tydligt hur deras investeringsstrategier resulterat i att de oftast rör sig i motsatt riktning till varandra och samvariationen med Stockholsmbörsen är låg.

Den alternativa 50/50-strategin har levererat en avkastning på 3,9 procent jämfört med Stockholmsbörsens 4,1 procent,  inklusive utdelningar. Risken i alternativstrategin är betydligt lägre än Stockholsmbörsen samtidigt som avkastningen fortfarande är hög.

Här rekomenderar vi Norron Select R och RPM Evolving som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning.

Den alternativa 50/50-strategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala risken eller bara ta del av en långsikt avkastning till låg risk.

Men det tål att upprepas, den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster ska upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Norron Select R Köp 154,17 -
European Alliance RPM Evolving CTA ER Köp 1 053,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -