Bud på SCA-delar

Börs Hygien- och skogsbolaget SCA har fått ett bud på sin skogsdel.

Det är förklaringen till förra onsdagens oväntat tidiga besked om en uppdelning av bolaget i en hygiendel och en skogsdel, skriver Dagens Nyheter i lördagens tidning.

Enligt två av DN:s källor ligger ett bud på skogsdelen, som styrelsen dock inte vill tacka ja till.

SCA vill inte kommentera uppgifterna för tidningen och bolaget har tidigare inte gett några tecken på att ha fått ett bud.

"Vi har arbetat intensivt med förslaget i ett år och har utvärderat flera olika varianter. /.../ Vi var helt enkelt klara med det första steget i processen", sade vd Magnus Groth när Nyhetsbyrån Direkt frågade om tajmingen av beskedet.

Enligt DN har långivare blivit oroliga över uppdelningsplanerna, som ska klubbas på årsstämman kommande vår. Lånen ligger i moderbolaget, som blir kvar efter utdelningen av hygiendelen.

"Nästan 65 procent av SCA:s aktieägare är utländska och sägs mest vara intresserade av hygiendelen. De väntas sälja skogsaktien", skriver DN.

Om denna faller blir skogsbolaget därmed öppet för uppköp.

Analytiker har länge spekulerat om en större strukturaffär i den svenska skogsindustrin, med någon form av sammanslagning av SCA:s och Holmens skogsinnehav som hetaste tips.

Fredrik Lundberg är ordförande både i Holmen och i SCA:s storägare Industrivärden, och kontrollerar stora aktieposter i båda bolagen. Han har dock flera gånger förnekat att frågan är aktuell.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -