Yellen öppnar för höjning

Räntan (uppdaterad) Argumenten för en räntehöjning har stärkts de senaste månaderna, i takt med att den amerikanska ekonomin närmare sig Feds mål om sysselsättning och inflation.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen i ett anförande vid Jackson Hole-konferensen på fredagen, enligt Bloomberg News.

"I ljuset av den fortsatt solida utvecklingen på arbetsmarknaden och våra utsikter för ekonomisk aktivitet och inflation så tror jag att argumenten för en höjning av fed funds-räntan har stärkts de senaste månaderna", sade hon.

Hon sade att ekonomin "närmar sig" Feds mål om full sysselsättning och stabila priser.

Fed-chefen diskuterade däremot inte den specifika timingen för en kommande höjning i sin första offentliga kommentar sedan i juni.

"Även om den ekonomiska tillväxten inte har varit snabb, så har den varit tillräcklig för att generera en ytterligare förbättring på arbetsmarknaden", sade hon.

Hon sade att framöver så ser FOMC en måttlig tillväxt i real BNP, ytterligare förstärkning på arbetsmarknaden och att inflationen stiger till 2 procent under de närmaste åren.

"Baserat på denna ekonomiska utsikt så fortsätter FOMC att räkna med att gradvisa höjningar av styrräntan kommer att vara lämpliga över tid för att uppnå, och bibehålla, sysselsättning och inflation nära våra mål", sade Janet Yellen.

Hon sade att de ekonomiska utsikterna är osäkra och att penningpolitiken därför inte ligger på någon förutbestämd bana.

"Vår förmåga att förutsäga hur styrräntan kommer att utvecklas över tid är rätt begränsad eftersom penningpolitiken kommer att behöva svara på eventuella störningar i ekonomin", sade hon.

Hon sade att investeringarna är fortsatt svaga, liksom den utländska efterfrågan.

Angående verktygslådan, som var ämnet för anförandet, gjorde hon klart att Fed kommer att behålla de verktyg som använts sedan finanskrisen, inklusive obligationsköp och löften att hålla styrräntan låg under en utdragen period.

Verktygen kan behövas igen, då nästa recession kanske kommer innan styrräntan har stigit till nivåer som normalt ses under en ekonomisk återhämtning.

"Vi räknar med att ha mindre utrymme för räntesänkningar än vi har haft historiskt", sade hon.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -