Verkstad lyfter börsen

Börsen De inledande nedgångarna på Stockholmsbörsen avtog under tidig fredagseftermiddag, med verkstadssektorn som främsta lyftkraft.

Fingerprint låg alltjämt i botten av OMXS30 medan H&M var främsta indexsänke, och marknaden allmänt inväntade Fedchefen Janet Yellens tal klockan 16.

Klockan 13.20 var OMXS30 oförändrat på nivån 1.405, vilket innebär en veckouppgång på en knapp procent. Stockholmsbörsens omsättning uppgick till 5 miljarder kronor, varav Fingerprint-aktien stod för 1,6 miljarder.

På makrofronten visade sig Storbritanniens BNP ha ökat med 2,2 procent på årsbasis under det andra kvartalet, en ökning helt i linje med förväntningarna.

Nordea har nu anslutit sig till den växande skara som analyserar Fingerprint och detta med en säljrekommendation och riktkursen 70 kronor. Fingerprint är visserligen överlägsen marknadsledare inom fingeravtryckssensorer och algoritmer, men som för bioteknikbolag med bara ett läkemedel är det pipelinen som har betydelse, och nya lösningar från konkurrenter verkar nalkas inom bara ett par år, resonerar Nordea.

Fingerprint tappade runt 4 procent till strax 109 kronor, en viss återhämtning efter att under förmiddagen ha handlats på minus 6 procent.

H&M backade 2,5 procent till 261:70 kronor. HSBC har sänkt klädjätten till behåll från tidigare köp, bland annat med hänvisning till H&M:s värdering och avsaknaden av "triggers" i det korta perspektivet. HSBC behåller dock sin riktkurs 295 kronor.

Verkstadssektorn stod emot med stigande kurser. Atlas Copco toppade OMXS30 med en uppgång på 1,3 procent och därefter i vinnarlistan låg Sandvik, Alfa Laval, Volvo och SKF, alla med avancemang kring 1 procent.

Mekonomen rasade kring 9 procent efter att ha släppt kvartalssiffror där resultatet varse sig nådde marknadens eller bolagets egna förväntningar. Rörelsevinsten på 161 miljoner kronor i kvartalet var 13 procent under konsensus.

"Trots att vi tryckte på med marknadsaktiviteter i det andra kvartalet har det inte bitit. Den underliggande tillväxten var negativ med 5 procent och vi har absolut tappat marknadsandelar", sade vd Magnus Johansson vid resultatpresentationen.

I fordonssektorn fick elbussbolaget Hybricon en order från sin kund Umeå kommun värd 5,5 miljoner kronor, och aktien steg 6 procent, motsvarande en ökning av börsvärdet med 6 miljoner kronor.

Vidare rusade karosseribolaget Nilsson Special Vehicles nästan 20 procent och till kursrekord på sin rapport, som visade ett fördubblat ebitda-resultat och en nettoomsättning som steg med nästan 50 procent.

Nedåt var det däremot för elproduktbolaget Garo. Resultat efter skatt steg till 15,4 miljoner kronor det andra kvartalet (9,7). Bolagets vd flaggade dock för kvartalsvisa variationer i försäljningstillväxten, och tillväxten under det andra halvåret väntas vara något mindre än motsvarande period ifjol. Aktien, som fördubblats sedan noteringen i mars, sjönk drygt 3 procent.

Handelsbanken och Pareto har höjt sina rekommendationer för Systemair efter torsdagens rapport. Systemair-aktien, som på torsdagen avancerade närmare 7 procent, steg med ytterligare drygt 3 procent trots avskild utdelning på 2 kronor.

Klockan 16 svensk tid håller Fed-chefen Janet Yellen sitt första tal sedan kongressutfrågningen den 21 juni, det vill säga före Brexit-omröstningen. Det senaste FOMC-protokollet visar på fortsatt splittrad syn inom Fed, och det finns inget konsensus om behov av nära förestående höjning. Marknaden ser ännu bara drygt 50 procents sannolikhet för att Fed ska höja räntan igen före årsskiftet.

Utöver Janet Yellens tal vid Jackson Hole-konferensen innehåller dagens makroagenda bland annat:

- USA: BNP (rev) 2 kv kl 14.30

- USA: Michiganindex (def) augusti kl 16.00

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -