Mekonomen värd en chansning

Aktieanalys Mekonomens svaga trend fortsätter och även det andra kvartalet blev en besvikelse. Det finns dock en del som talar för att aktien kan vara värd en chansning.

Mekonomen fortsätter sin trista svit av oväntat svaga kvartalsrapporter. Bolagets lönsamhet är under press från många håll för tillfället och i fredagens halvårsrapport var det framför allt verksamheten inom Mekonomen Sweden som stack ut i negativ bemärkelse.

Införandet av ett nytt butiksdatasystem i Sverige har visat sig bli en krånglig process som tagit mycket kraft och påverkat försäljningen negativt. Utrullningen av det nya systemet har tillfälligt lagts på is för att inte skada försäljningen ytterligare.

Den underliggande försäljningsutvecklingen inom Mekonomen Sweden var -5,5 procent under andra kvartalet. Det var dock inte enbart it-strul som påverkade försäljningen negativt.

Vd Magnus Johansson konstaterar också i samband med halvårsrapporten att konkurrensen på marknaden är stenhård. Mekonomen har gasat på med marknadsaktiviteter under kvartalet men inte fått den utdelning som hade behövts.

Den minskade omsättningen slog i kombination med försämrad bruttomarginal och ökade rörelsekostnader hårt mot rörelseresultatet inom Mekonomen Sweden. Utfallet i kvartalet var 57 procent lägre än samma kvartal i fjol.

Bland övriga segment inom Mekonomen-koncernen var den underliggande försäljningsutvecklingen blandad. Norska Sörensen og Balchen tyngdes av svag efterfrågan i de oljetunga västra delarna av landet och rapporterade svagt negativ organisk tillväxt. Mekonomen Norway har klarat sig bättre och ökade sin underliggande tillväxt med 4 procent.

Meca tyngs fortfarande av förluster i sin danska verksamhet. Besparingsåtgärder som genomförts har haft viss effekt men försäljningen är fortfarande för låg för att verksamheten ska bära sig. Förlusten i Danmark var i andra kvartalet -4 Mkr. Mekonomen har tidigare sagt att de danska verkstäderna får innevarande år på sig att visa att de bär sig.

Huvudfokus för Mekonomen de närmaste kvartalen kommer att ligga på att få ordning på Mekonomen Sweden. Magnus Johansson är fortfarande övertygad om att den nya organisation som införts är rätt väg att gå. Ett ökat lokalt ansvar och närvaro hos kunderna är bästa sättet att lyfta försäljningen i framtiden enligt vd:n.

Den omorganisation som aviserades inom Mekonomen Sweden och Mekonomen Norway för cirka ett år sedan väntades leda till besparingar på cirka 15 Mkr om året med full effekt från nästa år. Nu lanserar Mekonomen ett effektivitets- och besparingsprogram för Mekonomen Sweden som väntas spara 25 Mkr om året från och med nästa år.

Till det kan även läggas väntade besparingar från det gemensamma centrallager som ska införas för Meca och Mekonomen i Sverige. Det är lagren i Eskilstuna och Strängnäs som ska slås samman till ett enda.

Bolaget ska investera 190 Mkr de kommande tre åren för att bygga ut och automatisera lagret i Strängnäs. När alla bitar är på plats väntas besparingen uppgå till 50 Mkr om året.

Mekonomens problem är huvudsakligen interna. Marknaden för verkstäder- och reservdelar rider för närvarande på en liten våg skapad av de senaste årens urstarka bilmarknad. Det är inte bara nybilsförsäljningen som ökat starkt även om den lett vägen.

Nybilsförsäljningen gynnar dock i första hand märkesverkstäderna då de justerar och utrustar bilarna innan försäljning. Efter hand spiller det dock även över på oberoende aktörer som Mekonomen.

För innevarande räkenskapsår väntades Mekonomen före fredagens rapport nå ett resultat per aktie på 12,57 kronor. Nästa år väntades vinsten öka till 14,71 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 14,2 respektive 12,1. Estimaten lär dock komma ned en bit. Utfallet i det andra kvartalet var 13 procent under snittprognosen.

Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till cirka 4 procent för innevarande år och 4,5 procent på nästa års utdelning.

Mekonomen värderades för några år sedan regelbundet till p/e-tal kring 18. Bolaget sågs som ett tillväxtbolag och en verklig innovatör när det gäller att närma sig kunderna. Innovationerna fortsätter visserligen men numera tycks även problemen avlösa varandra i Mekonomen.

Det är oroväckande att bolaget tappat mark i Sverige. Nu måste Mekonomen alltså både gasa och bromsa framöver. Målet för resten av året är både att sänka kostnaderna samtidigt som förlorade marknadsandelar ska återtas. Det är inte någon lätt kombination.

På en front kommer dock saker och ting att ljusna för Mekonomen hädanefter. Bolagets lönsamhetssvacka inleddes nämligen i tredje kvartalet i fjol så jämförelsetalen blir betydligt lättare framöver, särskilt i fjärde kvartalet som var rejält svagt. Förhoppningsvis innebär det ett slut på den nuvarande negativa trenden.

Mekonomen-aktien har mestadels rört sig sidledes under de senaste sex åren. Aktien tycks hela tiden vilja söka sig tillbaka mot 200-kronorsstrecket. Dit är det i skrivande stund drygt 12 procent vilket ju faktiskt är en hygglig årsavkastning.

Det i kombination med lättare jämförelsetal hädanefter, en i grunden stark marknad, lönsamhetshöjande åtgärder internt och en väntad bra direktavkastning i aktien gör att vi ändå tycker att Mekonomen kan vara värd en chansning efter det senaste kursraset.

Vi höjer rekommendationen till ett spekulativt köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MEKO Köp 174,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -