Lundbergs vecka

Börscocktail Sommarlugnet har lämnat. Ett storbolag ska delas i två - vilket fick ett tredje att stiga kraftigt. Nordea dissade ett sensorbolag och Lundberg dök upp i nästan vartannat telegram.

Stockholmsbörsen har stigit med knappt 1 procent under veckan men i den måttliga siffran döljer sig flertalet stora kursrörelser i enskilda värdepapper.

Den efterlängtade nyheten att SCA ska bli två bolag under 2017 kom i veckan. Bolaget delas i ett hygien- och ett skogsbolag. Kursen rusade. På en vecka har aktien stigit 6,6 procent men ännu mer steg skogsbolaget Holmen, som ökat med 8,5 procent på veckobasis. Detta i hopp om en senare strukturaffär mellan Holmen och SCA:s skogsdel.

Spindeln i nätet, Fredrik Lundberg, har gjort sitt bästa för att dementera en förestående affär men det tog aktiemarknaden med en nypa salt.

Handelsbanken har sålt 29 miljoner aktier i investmentbolaget Industrivärlden. Främsta tagare var Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergföretagen som köpt 13 miljoner A-aktier av banken. Men även Lundberg själv passade på att fylla spargrisen. Tillsammans med sina döttrar köpte han t4 miljoner aktier i Industrivärlden privat.

Finns det något mer att säga om Fredrik Lundberg den här veckan? Jo, hans investmentbolag rapporterade halvårsresultatet. Substansvärdet uppgick till 504 kronor per aktie per den 23 augusti.

Trots en syrlig rekommendation från Nordea har Fingerprintaktien stigit 7,5 procent under veckan. Fredagshandeln var dock inledningsvis både blodröd och omfattande. Strax före halv tio stod handeln i aktien för nästan halva omsättningen på Stockholmsbörsen.

Nordeas riktkurs ligger 40 procent under dagens nivå och anledningen ska vara ett på sikt antågande teknikskifte. Det är inget blygsamt antagande och som väntat fick säljrekommendationen den högljudda delen av investerarkollektivet att sparka bakut. Efter halva fredagen har nedgången i aktien begränsats till 3,5 procent för dagen.

Inkluderas småbolagslistan var veckans vinnare bildbehandlingsbolaget Image Systems som steg på en order från elbilsföretaget Tesla. Aktien rusade inledningsvis 90 procent men på veckobasis stannar kursuppgången vid 25 procent. Dagen efter Teslaordern redogjorde bolaget ett nollresultat för andra kvartalet, trots en omsättning på 34,2 Mkr.

Vinkraftbolaget Vestas bör hyllas för ett kanonbra andra kvartal. Rörelseresultatet kom in på 400 miljoner euro mot förväntade 202 miljoner euro. Bolaget höjde helårsprognosen och antar en försäljning på minst 9,5 miljarder euro under 2016. En ökning med 6 procent mot tidigare. Det fria kassaflödet förväntas öka med 33 procent till 800 Mkr, inklusive förvärvet av Availon.

Dessutom lanseras ett aktieåterköpsprogram värt 400 miljoner euro. Och en order på 2,2 gigawatt från Egypten kan landa i orderboken. En order värde 15 miljarder danska kronor.

Drönare har varit ett hett ämne 2016 och två bolag på Stockholmsbörsen med koppling till fenomenet har rapporterat sina affärer under augusti.

Fastout, som hjälper främst fastighetsbranschen med attraktiva objektsbeskrivningar, ökade intäkterna till 2,4 Mkr, men gjorde en förlust på 2,7 mkr under första halvåret.

Drönartillverkaren Cybaero gjorde fortsatta förluster, som under första halvan av 2016 hunnit växa till 47,8 Mkr. Bolaget har under perioden bytt både ordförande och verkställande direktör. På rapportdagen föll aktien 13 procent.

Kommersiella drönare blir allt vanligare och nog har bolagen framtiden för sig. I somras rapporterade amerikanska tidskriften The Verge om 7-Elevens första drönarleverans. Start up-bolaget Flierty hanterade leveransen som bland annat innehöll en kycklingmacka, en munk och en kopp kaffe.

Och igår gick det att läsa om Dominos obemannade provflygning med en pizza. Även den gången var det Flierty som ansvarade för transporten som skedde i Auckland, Nya Zeeland.

Dominos CEO Don Meij ska i en intervju sagt att det är orimligt att transportera en två kilo tung order (Pizza) i ett två ton tungt fordon. Och där har han en poäng.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -