FPC faller tungt

Börs Fingerprint Cards aktie föll kraftigt i fredagens inledande handel efter att en Nordea baissat bolagets utsikter och inte minst aktien i en analys.

Klockan 9.05 hade Fingerprints aktie fallit 6 procent till 107 kronor. Som lägst handlades aktien i104,50 kronor under den inledande handeln. 

Fingerprint Cards är visserligen överlägsen marknadsledare inom fingeravtryckssensorer och algoritmer, men som för bioteknikbolag med bara ett läkemedel är det pipelinen som har betydelse, och nya lösningar från konkurrenter verkar nalkas inom bara ett par år.

Det är resonemanget bakom Nordeas säljrekommendation på biometriaktien, fört i en analys publicerad på fredagsmorgonen där riktkursen sätts till 70 kronor per aktie - nästan 40 procent under torsdagens stängningskurs på 113:60 kronor.

"Vi är inte övertygade om att FPC kan omvandlas från sitt CMOS-arv (CMOS: den vanligaste halvledartypen, red anm) innan marknadens framkant har flyttats till TFT-baserade lösningar (lösningar inuti displayen, red anm)", skriver banken och spår därför att intjäningen kulminerar 2016-2017 för att sedan minska.

Migrationen till sensorer inuti displayerna möjliggörs av teknologiska framsteg som gjorts nyligen inom TFT-sensorer, samt sjunkande priser på displayer med den höga upplösning som krävs för att läsa av fingeravtryck, resonerar banken. Att hänga med i detta teknikskifte kräver fler ingenjörer än vad Fingerprint Cards, med bara 250 anställda totalt, förfogar över, heter det.

På kortare sikt spår banken dock stabila trender för det svenska biometribolaget, och den långsiktiga oron för FPC beror alltså inte på konkurrensen i det nu aktuella segmentet i sig, utan snarare på ett väntat teknikskifte.

Nordea väntar sig att både Apple och Samsung kommer att lansera telefoner med fingeravtryckssensorer i displayen under 2017-2018, något som enligt Nordea skulle pressa FPC:s försäljningspriser, volymer och marginaler.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -