Vänteläge i Micro Systemation

Aktieanalys 2014 och 2015 tog Micro Systemation stora kliv uppåt i omsättningen men hittills i år har det varit trögare. Tillväxten lär återkomma men det kan dröja.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 33 den 15 augusti. Läs mer om Börsveckan.

2015 var ett riktigt bra år för Micro Systemation (MSAB) som utvecklar system inom mobil kriminalteknologi. Omsättningen ökade med 25 procent och rörelseresultatet fyrfaldigades. Det gjorde även aktiekursen som steg från en nivå kring 20 kronor i januari till som mest 86,5 kronor i november samma år. Därefter har det dock gått utför med rörelseresultat såväl som aktiekurs.

Hittills i år har omsättningen minskat med 3 procent (omsättningen minskade med 1 procent i lokal valuta) samtidigt som lägre rörelsemarginal inneburit att rörelsevinsten minskat med nära 40 procent. I det perspektivet ter sig en svag kursutveckling ganska rimlig, inte minst då aktien gått så starkt under fjolåret.

Om man ser till omsättningen så kan man konstatera att det ser stabilt ut i bolagets viktigaste region EMEA där omsättningen ökat hittills i år, inklusive Storbritannien som är största enskilda marknad inom EMEA.

Där finns givetvis en del risker i samband med Storbritanniens beslut att lämna EU vilket skapar osäkerhet. Men som sagt, hittills har det inte synts i siffrorna och vår bedömning är att ”brexit” inte utgör något större hot mot MSAB:s omsättning. Så för EMEA:s vidkommande ser återstoden av året ut att bli bra.

Dessvärre så har utvecklingen i Asien samt Nordamerika varit svagare med vikande omsättning i båda regionerna. Nedgången i omsättning gäller såväl nyförsäljning som förnyelse av befintliga licenser.

Med en svag omsättningstrend har även rörelsemarginalen vikt nedåt. För första halvåret sjönk rörelsemarginalen till 14 procent (22,4) och för andra kvartalet isolerat såg det lite bättre ut med en mindre nedgång till 16,3 procent (19,5).

Bolaget har också haft motvind med valutorna vilket pressat lönsamheten och exklusive valutaeffekter så hade rörelsemarginalen varit någon procentenhet bättre.

Den stora skillnaden i lönsamhet illustrerar att det finns en tydlig hävstång i resultatet och det slår som bekant åt båda hållen. Därtill finns det som brukligt hos bolag med hög tillväxt en obalans där nya produktgenerationer, expansionskostnader med mera kan pressa lönsamheten under perioder för att därefter vända uppåt kraftigt.

Ett exempel är 2011-2013 då bolaget hade kraftigt vikande lönsamhet med ett rörelseresultat som minskade med nära 75 procent men 2014 vände det upp rejält med i princip dubblade marginaler och 2015 tilltog trenden då rörelseresultatet steg från 14,1 miljoner kronor till 56,5 miljoner kronor.

Så i MSAB finns en historik med varierande resultat. Därför bör man inte bli alltför förvånad över att 2016 inte är i nivå med fjolåret som var utomordentligt starkt. Snarare bör man i sina prognoser anta att det kommer att variera över tiden.

Ytterligare en slutsats är att svaga perioder kan ge bra köplägen i aktien om man har uthållighet att invänta nästa topp, då bolaget med långsiktigt bra tillväxtutsikter lär komma tillbaka på banan. Men det kan bli sämre innan det blir bättre och det är knepigt med tajming som inte är vår paradgren och det därför ter sig sunt att ta det säkra för det osäkra.

Fjärde kvartalet brukar vara det säsongsmässigt starkaste så en viss omsättningsökning relativt första halvåret är troligt. Därmed skulle omsättningen kunna landa kring 220-230 Mkr.

Med en rörelsemarginal som förbättras något, till 16 procent, skulle det ge ett rörelseresultat på 35-37 Mkr. Justerat för den fina nettokassan på 79 Mkr värderas rörelsen till 840 Mkr, givet en aktiekurs på 50 kronor. Således värderas rörelsen till 23 gånger innevarande års förväntade rörelseresultat. Det är högt givet den skrala tillväxten.

Nu bör man dock anlägga ett mer långsiktigt perspektiv och då är det mer rimligt att räkna med att bolaget kan växa med 10-15 procent. Med ett enkelt antagande om en tillväxt på 10 procent nästa år och en bibehållen rörelsemarginal (genomsnittet för de senaste fem åren är 15,6 procent) skulle värderingen sjunka till 21 gånger rörelseresultatet.

Det är fortfarande högt och för att det ska kännas lockande skulle man nog vilja se att rörelsemarginalen kan komma närmare 20 procent, alternativt att tillväxten tar fart på riktigt i Nordamerika och Asien.

Det senare ter sig dock osannolikt givet dels svaga ekonomiska utsikter och dels givet hur andra bolag har rapporterat om oroande svaghet i framför allt Nordamerika. Så trots att MSAB har en produkt som ligger i tiden och säkerligen åter kommer att visa fina siffror landar vi i en netral rekommendation. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Micro Systemation B Neutral 47,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -