Fortsatt söderut på börsen

Börsen Torsdagen har bjudit på fallande börsindex i Stockholm och övriga Europa. På makrofronten har tyska och svenska industriindikatorer kommit in svagt.

Torsdagen har bjudit på fallande börsindex i Stockholm och övriga Europa. På makrofronten har tyska och svenska industriindikatorer kommit in svagt.

"Europeiska aktiemarknader har rört sig nedåt medan tyska IFO-indexet var svagare än väntat. Alla delindikatorer rörde sig nedåt medan uppgångar väntades. Detta kommer att addera till oron för bieffekter inom euroområdet från Brexit", skrev Nomura i ett marknadsbrev där det även lyftes fram att förmiddagens svenska makrodata svek.

Strax före klockan 14 hade OMXS30 tappat 0,5 procent till nivån 1.406 och aktier för drygt 10 miljarder var omsatta. Bidragande till omsättningen var en storaffär i Industrivärden. Franska CAC och tyska DAX var ned 0,9 procent.

På bolagsfronten har Handelsbanken sålt samtliga sina aktier i Industrivärden. A-aktierna såldes till kursen 153:25 kronor, nästan 8 kronors rabatt mot Industrivärdens stängningsnotering 161:10 på onsdagen.

Affären ger Handelsbanken en reavinst på 750 miljoner kronor och stärker kärnprimärkapitalrelationen med 0,6 procentenheter. Industrivärden C och SHB var -0,9 respektive +0,2 procent. Lundbergs, som rapporterat på torsdagen, köpte 9 miljoner A-aktier i Industrivärden. Lundbergs-aktien steg drygt 1 procent.

SCA och Holmen fortsatte upp med 0,3 respektive 1,4 procent efter onsdagens nyhet om uppdelningen av SCA. Bolaget har efter beskedet fått flera höjda riktkurser men också en rekommendationssänkningar av Swedbank och Handelsbanken.

Förutom SCA och SHB var Telia, Swedish Match och Swedbank enda aktier på plus inom OMXS30-indexet (0,4 och 0,6 procent högre).

Nordea är överens med norska konkurrenten DNB om en sammanslagning av bankernas baltiska verksamheter. Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, tog dock nyheten lugnt.

"Det enda som sker viss förändring i är mellan resultatlinjerna, men det påverkar inte helheten", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordeaaktien reagerade inte heller märkbart utan noterades 0,3 procent lägre.

Spelutvecklaren Starbreeze avancerade 7 procent efter en rapport som innehöll ett närapå fördubblat resultat. Sämre gick det för sektorkollegan Paradox Interactive, som också visade ett dubblat nettoresultat men ändå föll kring 6 procent.

Det riktiga raset i spelsektorn stod Gaming Corps för, en reträtt på 23 procent till 2:36 kronor. Bolagets resultat föll under förra kvartalet, omsättningen krympte till 60.000 kronor och en nyemission med teckningskursen 90 öre stundar.

Från gaming till gambling: Cherry rapporterade en vändning från förlust till vinst under andra kvartalet, vilket aktien tackade för genom ett 3,5 procents uppåttick.

Arcam, som säljer utrustning för 3D-tillverkning, steg drygt 3 procent till 183:50 kronor med stöd av positiva rekommendationer. Aktien har höjts till köp från sälj av SEB, som också lyft riktkursen till 190 kronor. Pareto har tagit upp bevakning med rekommendationen köp och riktkursen 249 kronor.

Medicinteknikbolaget Raysearch lyfte 7 procent på rapport medan järnvägsbolaget Railcare tappade 6 procent.

På makrofronten sjönk IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland oväntat till 106,2 i augusti, från 108,3 i juli. Väntat var en uppgång till 108,5.

Från svenskt håll var KI:s augusti-barometer en klar besvikelse, bland annat sedan index för tillverkningsindustrin fallit. SCB-statistik visade att arbetslösheten, säsongsjusterat, steg till 7,0 procent i juli (väntat 6,8 procent) efter oväntat låga 6,6 procent i juni.

På torsdagens USA-makroagenda står order varaktiga varor för juli, vidare inväntas fredagens tal från Fed-chefen Janet Yellen i Jackson Hole.

Terminerna för de stora amerikanska börsindexen pekade cirka 0,2 procent ned.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -