Går mot ostadigt

Makro Barometerindikatorn som sammanfattar läget i svensk ekonomi sjönk oväntat i augusti. Humöret blev sämre i både hushållen och tillverkningsindustrin.

Barometerindikatorn sjönk till 100,0 i augusti från reviderade 102,3 föregående månad (102,2). Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle uppgå till 102,3 i augusti.

Det är främst ett minskat förtroende bland industriföretagen som bidrar till nedgången, men även indikatorerna för detaljhandel och hushåll föll i augusti. Byggindustrin däremot, redovisar ett ännu starkare läge och tjänsteindikatorn steg för tredje månaden i rad.

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, sjönk till 93,3 i augusti, jämfört med oreviderade 95,2 föregående månad. Enligt SME Direkts enkät väntades CCI ha uppgått till 97,0 i augusti.

Tillverkningsindustrin konfidensindikator sjönk till 97,7 i augusti, jämfört med reviderade 102,9 föregående månad (103,1). Väntat var en konfidensindikator på 102,5, enligt SME Direkts prognosenkät.

Industriföretagen rapporterar om relativt god ordertillväxt på hemmamarknaden de senaste månaderna medan orderingången från exportmarknaden uppges ha minskat, främst på grund av en svagare utveckling inom elektronik- och motorfordonsindustri. Industrins produktionsplaner på tre månaders sikt är fortsatt något mer pessimistiska än normalt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -