Aktien stiger på urstark rapport

Rapport Systemairs aktie stiger tydligt på torsdagen efter kvartalsrapporten, som var klart bättre än väntat. Bland annat ökade den organiska tillväxten mer än dubbelt så mycket som väntat.

Ventilationsföretaget Systemair redovisar ett rörelseresultat om 133 miljoner kronor för det första kvartalet 2016. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 116 miljoner kronor.

Nettoomsättningen var 1.646 miljoner kronor, mot förväntade 1.602 miljoner, och rörelsemarginalen blev 8,1 procent. Väntat var en marginal på 7,2 procent.

Den organiska tillväxten tickade in på hela 7,4 procent, mer än dubbelt så mycket som väntat.

"Tillväxten är god på flera av våra marknader även om vi gärna sett en starkare utveckling inom delar av Västeuropa och en återhämtning i Ryssland", skriver vd Roland Kasper i rapporten.

Tidigare budskap om ett pågående omstruktureringsprogram upprepas, liksom att parallella resultatförbättrande åtgärder inom olika delar av Systemair pågår, med målet att återkomma till en rörelsemarginal över 10 procent.

Omsättningen, som totalt sett överträffade förväntningarna med 3 procent, var starkare än väntat i Nord- och Sydamerika samt på "övriga marknader" (främst Turkiet och Mellanöstern), medan Norden och Östeuropa/OSS underskred förväntningarna.

Försäljningen i Ryssland, som nu är nere i 5 procent av Systemairs omsättning mot 8 procent för ett år sedan, backade med 38 procent under kvartalet, varav 13 procentenheter berodde på rubelförsvagning.

Cirka 20 minuter efter rapporten var Systemair-aktien upp drygt 5 procent, eller 6 kronor, till kursen 119:50 kronor.

Resultat före skatt var 135 miljoner kronor. Väntat var 110 miljoner.

Nettoresultatet uppgick till 100 miljoner kronor. Här väntades 80 miljoner. Per aktie blev resultatet 1:91 kronor. SME-prognosen löd på 1:54 kronor per aktie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -