Storbankerna planerar egen Bitcoin

Digital valuta Fyra av världens största banker har inlett ett samarbete för att lansera en ny form av digital valuta som de tror kan bli en ny industristandard för att cleara finansiella transaktioner via blockchainteknologi.

Det rapporterar Financial Times.

Den schweiziska banken UBS har banat väg för valutan, som omnämns som "utility settlement coin", och banken har nu inlett samarbete med Deutsche Bank, Santander och BNY Mellon, samt mäklarhuset ICAP, för att presentera planerna för centralbanker. Gruppen planerar för att en kommersiell lansering av den nya valutan i början av 2018.

Enligt Financial Times ska planen presenteras på onsdagen, och enligt tidningen är detta ett av de mest konkreta exemplen på samarbete mellan banker om en specifik blockchain-teknologi för att fånga kraften i decentraliserade datanätverk och förbättra effektiviteten i de finansiella marknaderna.

"I dag är trading mellan banker och institutioner komplicerat, tidskrävande och dyrt, och det är därför vi alla har stora backoffices. Detta handlar om att effektivisera det och göra det mer effektivt", sade Julio Faura, chef för R&D och innovationer vid Santander, till Financial Times.

Enligt en rapport från Oliver Wyman beräknas finansindustrins totala kostnader för clearing och affärsavslut uppgå till 65-80 miljarder dollar per år.

Financial Times noterar också att det samtidigt utvecklas flera konkurrerande digitala valutasystem. Setl, en Londonbaserad grupp bestående av hedgefondsinvesterare och chefshandlare siktar också en digital valuta, länkad direkt mot centralbanker, för finansiella transaktioner. Citigroup arbetar med en egen "Citicoin" lösning medan Goldman Sachs har ansöt om patent för en "Setlcoin" som ska göra att affärer ska kunna avslutas nästan omedelbart.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -