SCA delas upp

Börsen SCA planerar att dela koncernen i två noterade bolag under 2017, ett hygien- och ett skogsindustribolag. Ulf Larsson blir vd för skogsindustribolaget efter uppdelningen.

Ett förslag om utdelning och notering av bolagets hygienverksamhet planeras till årsstämman 2017, enligt vad styrelseordföranden Pär Boman säger i pressmeddelandet.

I dag svarar hygienverksamheten för cirka 85 procent och skogsindustriverksamheten för cirka 15 procent av koncernens omsättning.

"Våra hygien- och skogsindustriverksamheter är två starka verksamheter med attraktiva erbjudanden inom sina respektive områden. Efter en noggrann analys har vi kommit fram till att en uppdelning av SCA i två noterade bolag är det bästa sättet att fortsätta skapa aktieägarvärde, kundnytta och ytterligare utvecklingsmöjligheter, säger SCA:s vd Magnus Groth.

Uppdelningen avses genomföras genom en utdelning av hygienverksamheten till aktieägarna enligt Lex Asea. Vid en utdelning av hygienverksamheten kommer SCA:s aktieägare, utöver sitt befintliga aktieinnehav även att få aktier i det nya noterade hygienbolaget.

Det nya noterade hygienbolaget ska få ett nytt namn och ska ha sitt säte i Stockholm, medan det noterade skogsindustribolaget behåller namnet SCA och har sitt säte i Sundsvall, framgår det vidare.

Förslaget stöds av bolagets huvudägare.

En utdelning av hygienbolaget och notering på Stockholmsbörsen väntas under det andra halvåret 2017.

Ulf Larsson kommer enligt planerna bli vd för skogsindustribolaget i SCA:s kommande uppdelning.

Ulf Larsson är chef för just skogsindustriverksamheten inom koncernen och har nu även fått titeln vice vd i SCA.

Skogsindustribolaget kommer behålla namnet SCA och ha sitt säte i Sundsvall. Det nya noterade hygienbolaget kommer få ett nytt namn och ha sitt säte i Stockholm.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -