Fondvinnarna på SCA-rallyt

Fonder Det finns många vinnare i onsdagens kursrally i SCA. Placera har listat de fonder som överviktat skogs- och hygienföretaget mest i sina portföljer.

SCA stiger omkring 10 procent på Stockholmsbörsen på beskedet att bolaget ska delas upp i två separata bolag.

Före dagens uppgång vägde SCA:s B-aktie 4,7 procent i OMXS30-index, som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Vikten sjunker när man inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen till drygt 3 procent.

Det finns aktiva fondförvaltare som övervikat SCA, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockhomsbörsen och således i index.

Mest överviktad är Cliens Sverige Fokus fond. Inför onsdagens börsöppning var SCA femte största enskilda innehav med drygt 6,6 procent av fondens värde. Värt att notera är att fondens förvaltare Tomas Brodin är före detta topprankad skogsanalytiker.

Andra vinnare är Skandia som har överviktat SCA i tre olika fonder; Cancerfonden, Sverigefonden och Världsnatufonden. Fonderna har haft dryg 6,5 procent av sitt kapital investerat i SCA.

Ett annat fondbolag som gillar SCA är Enter fonder med fyra fonder som överviktat SCA. Den som investerat mest av kapitalet i bolaget är Enter Select med 6,2 procents andel av fondvärdet.

Den som investerat i en indexfond går inte lottlös efter dagens uppgång. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer OMXS30-index får det största lyftet.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -