Detaljer kring delning till stämman

SCA Mycket återstår av arbetet med att dela upp SCA i två delar, en hygien- och en skogsindustridel. Detta gäller inte minst för hur posterna i balansräkningen ska fördelas mellan bolagen.

Den bilden gav ledningen vid onsdagsmorgonens telefonkonferens.

"Vi inleder arbetat med att ta fram ett förslag till årsstämman nästa år. SCA har en mycket stark balansräkning och vi ska se till att båda bolagen får starka balansräkningar även efter uppdelningen", sade finanschef Fredrik Rystedt.

Några mer exakta uppgifter om framtida utdelningspolitik, fördelning av utestående skulder och väntade betyg från kreditvärderingsinstitut kunde bolaget inte ge i dagsläget. Vissa detaljer bör dock kunna publiceras före årsstämman, som normalt hålls i april varje år, enligt finanschefen.

SCA:s hygiendel kommer att delas ut i form av A- och B-aktier till de vid tillfället registrerade ägare av de två aktieslagen. Efter utdelningen kommer det inte att finnas något direkt samband mellan de två bolagen i form korsägande, framgick det vidare.

Konstruktionen med en uppdelning i enlighet med Lex Asea-reglerna innebär att processen blir relativt kostnadseffektiv och med relativt låg risk, därtill skattemässigt effektiv, enligt bolagsledningen.

"Vi bedömer att kostnaden blir låg jämfört med andra alternativ. För svenska aktieägare utlöses inga skattekonsekvenser enligt Lex Asea och i andra länder finns liknande regler", sade vd Magnus Groth.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -