Coor starkt på svajig börs

Aktieanalys Coor har presterat starka siffror sedan noteringen förra året och aktien har stigit med 20 procent bara i år, men till nuvarande kursnivå ser vi ingen större potential tyvärr.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 34 den 22 augusti. Läs mer om Börsveckan.

2016 har börsen gjort på stället halt samtidigt som tjänsteföretaget Coors aktie går som tåget. Viktigast är att bolaget levererat bra kvartalsrapporter, inte minst den senaste som var riktigt stark och som gav aktien en rejäl skjuts uppåt.

I rapporten uppvisade bolaget hög tillväxt och marginalerna trendade likaledes uppåt. Det var en oväntat stark rapport vilket bland annat avspeglas i stora prognosjusteringar där konsensusprognoserna för bolagets vinst per aktie höjts med i genomsnitt 18 procent sedan i juni.

Utöver en bra rapport för andra kvartalet så finns det annat som lockar i aktien. Det gäller inte minst en profil som uppfyller de flesta kriterier av vad en aktie bör ha för egenskaper på en osäker börs. Coor har en defensiv profil med långa och stabila intäkter, bra kassaflöde och för branschen bra tillväxt. Samtidigt så har bolaget arbetat med att sänka skuldsättningen som numer ligger på hanterlig nivå.

Om det finns något att anföra mot aktien så är det värderingen som stigit markant i år. För trots stora prognosjusteringar uppåt under sommaren (efter rapporten för andra kvartalet) så har faktiskt konsensusprognosen för årets vinst per aktie sänkts (!) med 2 procent jämfört med prognoserna som gjordes i augusti i fjol.

Under samma 12 månaders period har aktiekursen stigit med 23 procent, så värderingsmultiplarna har stigit med 25 procent sedan augusti i fjol, då aktien handlades kring 39 kronor. Är multipelexpansionen motiverad?

Bolagets långsiktiga mål är att nå en organisk tillväxt kring 4-5 procent och en rörelsemarginal före avskrivningar (EBITA) på 5,5 procent. Nettoskulden ska ligga under 3 gånger EBITA. Med utgångspunkt i den senaste kvartalsrapporten kan man konstatera att bolaget överträffat samtliga dessa mål.

Den organiska tillväxten landade på 10 procent (9), EBITA-marginalen på 6 procent (5,0) och nettoskulden motsvarade 2,2 gånger EBITA-resultatet, ned från 2,8 gånger EBITA vid andra kvartalet 2015.

Starkast var tillväxten i Norge vilket kan te sig något förvånande givet den svaga ekonomiska tillväxten där, men Coor tog många kontrakt under fjolåret som nu slår igenom. Även lönsamheten steg i Norge, så för Coors vidkommande ter sig den norska marknaden som stark.

Även i Sverige har bolaget haft en positiv utveckling med en organisk tillväxt som från att ha varit obefintlig i fjol nu nått 11 procent (-1) och i Sverige är lönsamheten väsentligt högre än i övriga länder med en EBITA-marginal på 10,2 procent (9,4).

Med en sådan tillväxt är uppvärderingen helt klart motiverad, om än att omsättningen viker i såväl Danmark som Finland. Ser man till andra tjänstebolag såsom vård- och omsorgsbolagen så är det inget av dem som är i närheten av den nivån på tillväxt. Vår bedömning är dock att det har varit en ovanligt gynnsam marknad och att den långsiktiga tillväxten bör ligga närmare bolagets mål.

Marknadstillväxten är blott ett par procent så redan ett mål på 4-5 procents tillväxt bygger på att bolaget ska ta marknadsandelar och addera nya tjänster hos befintliga kunder. Konsensusprognosen är att bolaget skall växa med 3,9 procent i år och 5,6 procent under 2017. Tillväxtprognosen för innevarande år ter sig något i underkant och där kan bolaget överraska positivt. Men uppenbarligen förväntas inte återstoden av året att bjuda på lika fina siffror så även om det blir bättre än väntat lär det bli svårt för bolaget att upprepa framgångarna från andra kvartalet.

Givet ovanstående tillväxtprognos och en EBITA-marginal som når 6,3 procent förväntas bolaget tjäna 3 kronor per aktie innevarande år. Till en aktiekurs på 48 kronor motsvarar det ett p/e-tal på 16 och justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 11 gånger rörelseresultatet före avskrivningar och 17 gånger rörelseresultatet inklusive avskrivningar. Det är lägre än bolag som Attendo och Humana.

Möjligen ser marknaden bättre tillväxtpotential för de senare, men något som talar i Coors favör är att det inte finns någon politisk risk inom det senares verksamhetsområde så i det perspektivet ter sig Coor som en bättre investering. Direktavkastningen har minskat i takt med aktiekursen stigit och ligger i dagsläget på drygt 4 procent. Den väntas stiga till knappt 5 procent för 2017.

Sammantaget så har Coor presterat riktigt fina siffror och för dem som varit med sedan aktiekursen stod under 40 kronor är det bara att gratulera.

Men till nuvarande kursnivå är det svårt att se någon större kurspotential så för utdelningsjägare platsar aktien helt klart i en portfölj så i det perspektivet ger vi ett köpråd, men med brasklappen att kurspotentialen är begränsad, inte minst om tillväxttakten faller tillbaka senare under året.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coor Service Management Hold. Köp 49,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -