Årets svenska favoritfond

Fonder Många fondsparare har plockat ut pengar från Sverigefonder i år, men medan fondjättarna blöder finns det en fond som gått på tvären med stora kapitalinflöden.

2016 har varit ett tufft år för svenska aktiefonder. Den senaste statistiken från Fondbolagensförening visar att Sveriges fondsparare i år minskat nettosparandet i aktiefonder med 6,7 miljarder kronor, varav knappt hälften runnit ut från Sverigefonder.

Placera har tagit del av statistik från Morningstar som visar nettoflödet hittills i år in och ut ur fonder som i huvudsak placerar i aktier på Stockholmsbörsen och det finns ett litet och oberoende fondbolag som har vunnit placerarnas förtroende.

Det intressanta med vinnarlistan är att den innehåller fonder som inte erbjuds av storbankerna.

Den fond som haft störst nettoinflöden räknat i kronor är Länsförsäkringar Sverige Indexnära. En gemensam nämnare med tvåan AMF på listan är att de båda har låg förvaltningsavgift.

Den fond som sticker ut med den största relativa ökningen i nettoinflöde är Cliens Sverige Fokus. Fonden har mer än fördubblat sitt kapital under året. Vid årsskiftet hade fonden under en miljard kronor och idag är fondkapitalet hela 2,2 miljarder kronor. Justerat för värdeförändringen på fonden har spararna hittills i år skjutit in 1,1 miljarder kronor till fonden.

Att fonden lyckats med konststycket att generera ett nettoinflöde på 119,5 procent, förklaras mycket av förvaltaren Thomas Brodins framgångar sedan han tog över i december 2013.  Fondens värdeökning har varit 60 procent, 27 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen återinvesterade index.

Han säger till Placera att det är en ketchupeffekt av flera faktorer: en kontinuerlig och bra överavkastning och långa beslutsprocesser hos institutioner som nu faller på plats.

Thomas Brodin hade dessutom extra anledning att fira på onsdagen. Hans förvaltar den Sverigefond som har den största övervikten i kursraketen SCA.

På den mindre muntra förlorarlistan utmärker sig en av landets fondgiganter.  

Det anmärkningsvärda på listan över största nettouttag är att hela fyra fonder Swedbank Robur ligger bland fem sämsta.

Fondjätten lider uppenbarligen fortfarande av den förtroendekris som blommade upp för några år sedan då det visade sig att bolaget tog betalt för aktiv förvaltning men levererade passiv dito. Även under 2015 var nettosparandet negativt enligt senaste årsredovisningen från Swedbank Robur.

Förlorarlistan toppas dock av AMF Aktiefond Sverige. Nettoutflödet på drygt 1,4 miljarder kronor balanseras dock av inflöden i AMF Aktiefond Mix. Flödena tyder på att AMF:s kunder valt lägre risk, men samma förvaltarorganisation.

Enligt Fondbolagensförening har blandfonder haft ett fortsatt starkt nettoinflöde i år på 9,1 miljarder kronor efter flera år med stora nettoinflöden till kategorin.

I Placeras urval av Sverigerelaterade aktiefonder ingår fonder med inriktning på Stockholmsbörsen. Rankingen baseras på netto in- och utflöden i kronor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -