Nu väntar alla på Yellen

Makroutsikt En tung skörd inköpschefsindex lär sätta tonen för veckans börs i väntan på att centralbankschefen i USA ska ge besked kring villkoren för nästa räntehöjning.

Det var lite dystrare toner på börsen under veckan som gick. Den svenska börsen backade med lite knappt 2 procent i linje med utvecklingen i övriga Europa. USA-börserna gick sidledes och det kan tas som ett tecken på att placerarna är lite nervösa efter sommarens uppgångar.

På räntemarknaden har det skett små förändringar även om den svenska tioårsräntan krupit upp till 0,12 procent.

I veckan som kommer lär en hel del fokus hamna på de preliminära inköpschefsindexen för augusti. Det väntas ganska små förändringar, vilket i så fall betyder att vi har en fortsatt trög tillväxt i världsekonomin. Det kan dock räcka för att hålla riskaptiten i investerarkollektivet vid liv.

Konjunkturinstitutet släpper sin senaste konjunkturbarometer på torsdagsmorgonen. Hyggliga siffror är att vänta även om hushållen ser dystert på utvecklingen för svensk ekonomin. Synen på den egna ekonomin ser betydligt ljusare ut och borgar för att shoppinglusten finns kvar.

Mycket av marknadens fokus lär också hamna på det tal som den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen håller på fredagseftermiddagen.

Talet, som ges i samband med det ekonomiska symposiet i Jackson Hole, väntas ge tydliga signaler kring när nästa amerikanska räntehöjning kan bli aktuell och vilka villkor som måste uppfyllas för att det ska bli en realitet.

Tisdag

Dagen är sprängfylld med de preliminära inköpschefsindexen för augusti. Det väntas endast små förändringar och att den tröga tillväxten fortsätter. Det kan vara tillräckligt för att hålla investerarna på gott humör.

Konsumentförtroendet i EMU-området kan möjligen ta ett skutt uppåt.

Onsdag

Försäljningen på den amerikanska bostadsmarknaden rullar på i en hygglig takt och huspriserna fortsätter att stiga. Bostadsmarknaden är ändå inget som ännu oroar den amerikanska centralbanken.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och i näringslivet. Det ser troligtvis rätt ljust ut även om hushållen fortsätter att deppa och ser dystert på utvecklingen för svensk ekonomi i stort. Ändå fortsätter man att shoppa.

Det viktiga IFO-indexet för Tyskland väntas ha stigit en aning.

Fredag

BNP-siffror för USA och Storbritannien är i fokus. Att amerikansk tillväxt var överraskande svag under årets andra kvartal är en av orsakerna till att nästa amerikanska räntehöjning ser ut att dröja. Och så vänder marknaden förstås blickarna mot eftermiddagens tal av den amerikanska centralbankchefen.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -