Attraktiva Addlife kostar skjortan

Aktieanalys Addlife är ett spännande Life Science-konglomerat som växer både organiskt och genom förvärv. Affärsmodellen är beprövad men prislappen hög. Det får oss att tveka.

Addlife är en avknoppning från teknikkoncernen Addtech som delades ut till aktieägarna under våren. Den ny-gamla koncernen håller samman 25 stycken självständiga bolag med inriktning mot Life Science.

Nordens åldringar ökar stadigt i antal vilket ställer allt högre krav på effektiviteten inom vården. Den adresserbara marknaden har vuxit med 4 procent årligen sedan 2010 och en minst lika hög tillväxt förväntas fram till 2018. Det gör inriktningen intressant.

Affärsmodellen har tagits med från moderskeppet Addtech. Dotterbolagen leds entreprenöriellt och arbetar direkt mot sina kunder men drar nytta av att var del av ett större sammanhang.

Kunderna finns inom sjukvården och forskningsvärlden. Bolaget är främst aktivt i Norden med Sverige som hemmamarknad, varifrån bolaget får drygt 30 procent av omsättningen.

En stor del av intäkterna kommer ifrån förbrukningsartiklar, justering av instrument och utbildning. Det gör strömmen relativt stabil.

Försäljningen till sjukvården är heller inte lika konjunkturberoende som i andra branscher. Även om forskningsverksamhet delvis är beroende av statliga anslag och varierar med tillgången på skattemedel.

Framgångscocktailen består till större delen av förvärvsdriven tillväxt men Addlife ökade intäkterna i god takt även organiskt i senaste kvartalet. Då ökade omsättningen med 10 procent av egen maskin.

Efter att Addlife blev självständigt var finanserna något ansträngda men efter en genomförd företrädesemission på 300 Mkr är balansen återställd. Nu finns goda möjligheter till nya köp och två förvärv med en sammantagen årsomsättning på 50 Mkr har genomförts i kvartalet.

Vid periodens utgång uppgick koncernens nettoskuld till knappt 300 Mkr, vilket motsvarar 40 procent av det egna kapitalet eller 1,8 gånger EBITDA på rullande tolv månader.

Uppköpskandidaterna varierar i storlek. Uppskattningsvis med en omsättning mellan 50-200 Mkr. Ofta kan bolagen köpas till betydligt lägre vinstmultiplar än de som gäller när de absorberats inom Addlife-svären och i stort är affären ett rent multipelarbitrage.

De offentliga upphandlingarna i Norden blir allt mer omfattande vilket gör livet svårt för mindre aktörer. Dessa kan därför gynnas av att bli en del av Addlife vilket ökar möjligheten för koncernen att göra förvärv.

Inom affärsområdet Labtech faller 70 procent av affärsvolymerna under offentlig upphandling och i mindre Medtech hela 90 procent.

Efter köpet av Mediplast under 2015 har koncernens omsättning stigit till närmare 1 800 Mkr men marginalerna krympt mot tidigare, vilket beror av lägre marginal i det stora förvärvet.

Under den senaste tolvmånadersperioden uppgick EBITA-marginalen 8,4 procent vilket kan ställas i relation till 10,9 procent motsvarande period för ett år sedan. Men då var omsättningen också i runda slängar 700 Mkr lägre.

Ökar intäkterna i samma takt som under första kvartalet stiger de till närmare 1 940 Mkr på helårsbasis. Samma marginal som under senaste räkenskapsåret skulle innebära ett rörelseresultat kring 140 Mkr. Det värderar rörelsen till 27 gånger det förväntade resultatet (EV/Ebit) för räkenskapsåret 2016/2017.

Det är onekligen en vältilltagen prislapp. Inte minst i jämförelse med Addtech som värderas betydligt lägre (EV/Ebit 18) på prognosen för 2017. Marginalen förväntas också vara högre och tillväxten bättre enligt Factset. Samma sak gäller i en jämförelse med ett par andra teknikbolag.

 

2017E Oms. Tillväxt Ebit-marginal  EV/Ebit
Addlife 10,0%* 7,2% 27
       
Addtech 12,5% 8,1% 18
Lifco 5,3% 14,7% 16
Indutrade 7,1% 12,3% 14
Lagerkrantz 3,8% 11,2% 18
Källa: Factset      
*Vår prognos      

Life Science är en intressant sektor och den underliggande tillväxten drivs av långa makrotrender som inte går att stoppa. Historiskt har Addlife vuxit snabbt inklusive förvärv men något jätteköp som under 2015 lär vi inte få se i närtid. Sannolikt blir det istället fler små bolagsköp vilket sänker tillväxttakten något i jämförelse med historien.

Visst går det att argumentera för att Addlife förtjänar en premie mot de mer konjunkturkänsliga teknikkonglomeraten i tabellen men glappet har blivit väl stort. Till en mer human prislapp hade vi varit tagare till aktien men värderingen är för tilltagen för att attrahera oss i dagsläget. Vår rekommendation stannar därför vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AddLife B Neutral 142,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -