Sweco håller ångan uppe

Aktieanalys Sweco har inlett året bättre än väntat. Integrationen av Grontmij tycks gå smidigare än vad många befarat och ett kortsiktigt orosmoln har därmed snart dragit förbi.

Fjolårets förvärv av holländska Grontmij står fortfarande i aktiemarknadens fokus när det gäller teknikkonsulten Sweco. Affären, värd 3,3 miljarder kronor, var den största i bolagets historia och förvandlade i ett slag Sweco till Europaledare inom områdena teknik och arkitektur.

Att svälja ett så stort byte är inte alltid helt lätt även om Sweco har en bra historik på området. Det är framför allt lätt att tappa tempo i verksamheten när två stora organisationer ska sammanföras. Att döma av Swecos halvårsrapport löper dock integrationsarbetet smidigt även denna gång.

Förutom riskerna med att tappa tempo när två stora organisationer ska slås samman fanns även ett annat orosmoment när det gällde integrationen av Grontmij. Bolagets lönsamhet var vid förvärvstillfället betydligt lägre än Swecos och frågan var hur mycket bolagets marginaler skulle komma att spädas ut av förvärvet. Svaret har hittills varit: mindre än väntat.

Både första och andra kvartalet i år har bjudit på klart högre lönsamhet än väntat. I det andra kvartalet landade rörelsemarginalen på 10,0 procent vilket var nästan två procentenheter högre än snittprognosen. Kalendereffekter och minskade projektnedskrivningar bidrog tillsammans med synergivinster till en kraftig förbättring av Swecos rörelseresultat.

På sista raden var utfallet i det andra kvartalet hela 21 procent bättre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser.

Efter förvärvet av Grontmij är som sagt Sweco en storspelare i Europa. Sverige är dock fortfarande bolagets överlägset största och viktigaste marknad. Hittills i år har Sverige svarat för knappt 45 procent av omsättningen. Lönsamheten är betydligt högre i Sverige än på övriga marknader vilket inneburit att andelen av rörelseresultatet varit ännu högre: dryga 60 procent.

Utvecklingen i Sverige är således fortfarande mycket viktig för Sweco. Glädjande nog går affärerna riktigt bra på hemmaplan. Bygg- och fastighetssektorn är som bekant fortfarande stark och inom infrastruktur satsas det en hel del från statligt håll.

Sweco stärkte för några år sedan sin ställning inom den offentliga sektorn genom förvärvet av Vectura. Bolaget har sina rötter i Banverket och Vägverket och är specialist på transportinfrastruktur som numera är ett av Swecos viktigaste områden.

Steget ned till näst största marknad är stort. Norge har i år svarat för 13 procent av både omsättning och rörelseresultat. Därutöver har även Finland, Danmark och Nederländerna egna affärsområden inom Sweco. Övrig verksamhet samlas upp i de båda affärsområdena Västeuropa och Centraleuropa. Utvecklingen på flertalet marknader är stabil och totalt sett rapporterade Sweco i andra kvartalet en underliggande tillväxt på 8 procent.

Efterfrågan på Swecos tjänster följer den allmänna ekonomiska utvecklingen med viss eftersläpning. De orosmoln som finns kring framtiden för Europakonjunkturen gäller därmed i viss mån även Sweco.

Regionens lyftkraft har varit envist svag de senaste åren trots massiva utflöden från ECB. Ett nytt hot dök också upp i och med Storbritanniens beslut att lämna EU. Swecos direkta exponering mot Storbritannien är relativt liten, men följdeffekterna ute i Europa är än så länge svåra att överblicka.

Vinstprognoserna på bolaget har fått höjas efter de senaste två starka kvartalsrapporterna. Det väntas nu enligt SME Direkt rapportera en vinst per aktie på 7,38 kronor i år och på 8,44 kronor nästa år. En tillväxt på 4-5 procent om året väntas de kommande åren och en successiv förbättring av rörelsemarginalen.

P/e-talen för de närmaste åren ligger på 22,1 respektive 19,3. Justerar vi för skuldsättningen värderas rörelsen till knappt 16 gånger nästa års väntade rörelseresultat (ev/ebit). Utdelningarna för de närmaste åren väntas ge direktavkastningar på 2,4 respektive 2,7 procent.

Aktien har gått bra sedan vi senast rekommenderade köp i början av året – kursen är upp närmare 30 procent sedan dess. Men även vinstprognoserna har stigit. Jämfört med för ett drygt halvår sedan har prognosen för årets vinst stigit med över 20 procent. Värderingen är därför inte mycket högre idag än den var i början av året.

På dagens nivåer finns dock inte utrymme för bakslag. Efter två starka rapporter får risken för en problematisk integration av Grontmij sägas ha sjunkit en hel del. Tvärt om ser arbetet ut att löpa på bättre än väntat. På lite sikt kommer Sweco kunna dra fördel av sin storlek då allt fler kunder efterfrågar både bredd och spets i sina konsulter.

Mot slutet av året eller senast under nästa år räknar ledningen med att ha Grontmij under full kontroll. Då ska bolaget återuppta sitt relativt höga förvärvstempo och fortsatta köp ute i Europa står i fokus.

Sweco har en stark historik och har levererat bra tillväxt under lång tid. Inledingen på året har också varit bättre än väntat. Dagens värdering gör att man som investerare kanske gör bäst i att se lite långsiktigt på placeringen. Vi tycker dock fortfarande att Sweco är en köpvärd aktie.

Läs fler aktieanalyser från Placera.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SWECO B Köp 158,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -