Full kassa – Nanexa accelererar PharmaShell

Cision Promoted Nanexas andra kvartal innehöll en fulltecknad företrädesemission och en verifiering av PharmaShell uppbyggt på titanoxid, som komplement till aluminiumoxid, vilket flera läkemedelsbolag efterfrågat.

”Med emissionsbeloppet accelererar vi satsningen på PharmaShell genom att stärka dokumentationen i pre-kliniska studier. Detta gör vi själva och tillsammans med Astra Zeneca.”, säger Nanexas vd David Westberg.

Samarbetsavtalet med Astra Zeneca fortlöper under hösten för det nanoteknologiska drug delivereybolaget Nanexa, men dessutom följer man själv upp med utvecklingsspår som ska komplettera dokumentationen av drug delivery-plattformen PharmaShell. De egna studierna ska visa de egenskaper plattformen har och som intresserar de stora läkemedelsbolagen.

PharmaShell är Nanexas flaggskepp och bedöms av bolaget kunna vara en banbrytande drug deliveryplattform. Plattformen avser att mer effektfullt styra doseringen och halveringstiden av det läkemedel som förs in i en patients kropp. PharmaShell innesluter läkemedlet i mineralbaserade skal som är mer svårlösliga. Det gör att frisättningen av läkemedlet kan ske mer kontrollerat och effektfullt.

"Marknaden för nanoteknologiska drug delivery produkter är under stark expansion och prognosticeras att växa från 30 miljarder USD 2015 till 136 miljarder dollar år 2021.” säger David Westberg.

Flera indikationsområden

Nanexa tillfördes 20,3 miljoner kronor i emissionen och ska med den fulla kassan vidareutveckla PharmaShell, genomföra fler djurstudier och förstärka organisationen med såväl kompletterande vetenskaplig kompetens som inom marknad och affärsutveckling.

”För ett litet bolag är det viktigt att fokusera på affärerna och nätverksbygget till lika stor andel som teknikutvecklingen.”, berättar David Westberg.

Under företagspresentationer med potentiella partners har intresset för PharmaShell varit stort. Bland annat för användning inom depåberedningar och för att förbättra målstyrning av läkemedel.

Detta för att öka effekten och minimera biverkningar som är en stor drivkraft för utveckling av nya produkter inom hela läkemedelsindustrin.

Läkemedelsbolagen efterfrågar dock mer data från studier med PharmaShell vilket Nanexa nu kommer att ta fram.

”Planen för djurstudier under hösten tillsammans med Astra Zeneca ligger fast, parallellt kommer vi genomföra ena studier i syfte att stärka dokumentationen av PharmaShell med resultat som de stora läkemedelsbolagen efterfrågar.”

PharmaShells egenskaper är viktiga inom många indikationsområden, men det David Westberg bedömer vara högintressant är indikationer inom onkologområdet. En marknad som växer snabbt och där många av Nanexas potentiella partners är mycket aktiva.

”Med PharmaShell kan styrningen av läkemedlet, en så kallad targeted drug delivery, bli mer effektiv. Till exempel inom cancerbehandlingen skulle det innebära att färre delar av kroppen blir utsatt för de tunga cellgifter som ger svåra biverkningar. Om du inom behandlingsområdet kan behålla samma läkemedelseffekt men halvera biverkningarna har du vunnit mycket.”

Avtalsmål ligger fast

I delårsrapporten för det andra kvartalet upprepar Nanexa sitt mål om tre kommersiella avtal senast till 2018. Kommersiella avtal är uppbyggda på tre intäktsben; genom up front payment, milstolpar och royalties. Fördelen för Nanexa är att läkemedelsbolag behöver PharmaShell redan innan ett läkemedel når marknad, vilket kan generera intäkter till bolaget i ett tidigare stadium.

”I och med att vi har accelererat verksamheten har vi en högre kostnadsmassa än i fjol, vilket visar sig i de jämförande talen i delårsrapporten.”

Den omsättning som bolaget redovisar är del av en sidoverksamhet som Nanexa bedrivit under flera år. Bolaget är det enda i världen som klarar att producera en skyddande beläggning som appliceras på sensorer som används för att mäta huruvida kärnvapensprängningar har skett. Det är FN som beslutat att man på svåråtkomliga ställen i världen ska placera ut sensorerna för att övervaka nationer och dess kärnvapentester.

”Det är en väldigt smal marknad och ger oss runt 1 miljon kronor i intäkt om året. Men framförallt bekräftar det den spetskompetens mina kollegor i labbet besitter. Vi är det enda bolag i världen som har lyckats producera den här beläggningen.”, berättar David Westberg.

Under måndagsmorgonen handlas Nanexa för 7:95 kronor. Nästa hållpunkt för bolaget är Nordic Life Science-dagarna i Stockholm i mitten av september.

Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -